2024. április 26., péntek
HATÁRON INNEN ÉS TÚL

Ha június, akkor rózsaünnep

Június elején nyitották meg Badenban, a hangulatos kis osztrák fürdővárosban a világ talán legnagyobb rózsafesztiválját. A Doblhoffparkban 7,5 hektáron nem kevesebb, mint 600 fajta rózsabokor virágzik, s ez mintegy 30.000 tőt jelent. El sem tudjuk képzelni, micsoda illatfelhő fogadja ott a rózsakedvelőket! Viszont nem kell oly távolra utaznunk ahhoz, hogy a rózsavirág ünnepének részesei lehessünk. Június ugyanis mindinkább a rózsa hónapjává válik a hozzánk aránylag közel eső Szeged melletti szőregieknek és a Šabactól (Szabácstól) alig húsz kilométerre levő lipolistieknek köszönhetően.

Lipolisten 24. alkalommal rendezik meg a virágok királynőjének, a rózsának szentelt ünnepnapokat, méghozzá június 19-e és 23-a között, míg Szőregen ugyanazon a héten június 22-én indítják a rendezvényeket és 24-éig különféle tartalmakkal várják a közönséget a jubiláris, huszadik rózsaünnepre.

Lipolist neve talán sokaknak ismeretlenül hangzik, de a Topalović-kertészetet említve azonnal „közelebb kerülünk” a kétezer főnél is népesebb településhez, melyben egy tucatnyi család foglalkozik virágtermesztéssel, azon belül is rózsával. Szerbiában évente körülbelül nyolcmillió rózsatőt nevelnek a kertészek, ennek csaknem egyötödét épp itt, Lipolisten.

Feljegyzések szerint az 1930-as évek elején, tehát csaknem kilencven éve foglalkoznak a falubeliek effajta kertészkedéssel. Az első rózsatermesztő Ivan Topalović volt, majd leszármazottai folytatták a munkát, méghozzá sikeresen, hiszen a rózsa mellett a legkülönfélébb dísznövényekkel, változatos kínálatú faiskolával büszkélkedhetnek, és talán sikerüknek tudható be, hogy több falubelijük követte példájukat, és csak rózsatőből egymilliónyit szállítanak a környező országokba, de Hollandiába, sőt Kazahsztánba is.

A Szőregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei, és háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. Lehetőség nyílik betekinteni a rózsatermesztők mindennapjaiba: az érdeklődők megismerhetik a Szőreg környéki rózsaföldeket, az ott folyó munkát. Bekukkanthatunk egy sajátos múzeumba is, a rózsamúzeumba, mely az évszázados múltra visszatekintő tárgyi- és írásos emlékeket mutatja be. Az ünnep fő látványossága mégis a szombat délután megrendezésre kerülő karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. A felvonulást hajnalig tartó koncertek, színpadi programok, tűzijáték követi.

Az első rendezvényen, 1999-ben a környékbeli települések lakói előtt vonult fel a rózsás menet. Az évek során a falunapból országos, sőt határokon túl is ismert rendezvény fejlődött ki. A több ezer kiállított rózsaszál minden évben változó koncepció szerint mutatja be a Szőreg környékén termesztett park- és vágórózsákat. A felvonulás mellett a fesztivál talán legnépszerűbb programja a rózsaföldek látogatása, melynek keretében a rózsakedvelők teljes pompájukban láthatják a több százezer virágzó rózsatőből álló táblát.

Az idei év egyik hozadéka, hogy nyolcévnyi előkészítés után hamarosan elkészülhet a Makovecz Imre által megálmodott szőregi Rózsakápolna. A városrész katolikus temetőjébe tervezett egyházi épület ravatalozóként is funkcionálhat majd, fő motívuma pedig mi más, mint jellegzetes rózsa lesz.