2024. április 26., péntek

Pá, Görögország!

Képzeljék el, hogy eldöntik: az idén végre Görögországban nyaralnak. Elmennek a helyi utazási irodába vagy a közvetítő céghez (alvállalkozóhoz), megállapodnak az utazásszervezővel és (rá)fizetnek. Becsomagolnak, az indulás napján buszba ülnek, elindulnak, és már éppen csomagolják ki a bekészített rántott húsos szendvicset, amikor mindössze egy órányi zötykölődés után közli a sofőr az utasokkal: a nyaralásnak lőttek, szálljanak ki a buszból, adieu, menjenek Isten hírével, de rögvest…

Pontosan ezt történt azzal a közel száz szerbiai utassal, akik a čačaki Jazz Travel számlájára fizettek be összesen 1,3 millió dinárt, de a görög tengerpart helyett csak Kraljevóig, illetve Kragujevacig jutottak el. Az utasok egy része azonnal rendőrségi feljelentés tett, de Goran Pavlović cégtulajdonos is önként megjelent a hatóságok előtt. Ő azzal védekezett: egészen váratlanul súlyos pénzügyi gondjai támadtak, de autóbuszainak az eladásával kártalanítani fogja az utasokat. (A valjevói alvállalkozón keresztül foglalókat a közvetítő iroda azonnal kártalanította.)

Ez az eset nem sokkal azután történt, hogy a sajtó szerint a szabadkai Sun&Sea utazási iroda tulajdonosa, Miroslav Despi külföldre szökött jóhiszemű ügyfelei pénzével. Azt nem tudni, hányan maradtak Görögország helyett hoppon, de azt igen, hogy a tulajdonos adóssága már 2017. december 31-én meghaladta a 10 millió dinárt.

A szenzációs szezont a S.A.B. nyitotta meg igazán grandiózusan: az iroda több mint kétezer utazást mondott le váratlanul – Stevan Budžić tulajdonos állítása szerint a görög partner hibája miatt. A S.A.B.-nak olyan ügyfelei is voltak, akik Görögországban rekedtek, őket a YUTA (az Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége) szállította haza. Összesen 6500 ügyfelet ért kár, őket a YUTA-tag vállalat 300 ezer eurós utazási garanciájából fogják arányosan kárpótolni. Közülük sokukat az irreálisan alacsony nyaralási árak csábították el. Stevan Budžić tulajdonos ellen visszaélés és korrupció gyanúja miatt más vállalkozásai kapcsán már tavaly eljárás indult. Az általa okozott mostani kárt 600 ezer euróra becsülik.

Alig, hogy elkezdődött a turistaidény, máris több ezer nyaralni vágyót csaptak be csúnyán az utazási irodák. Sajnos a legtöbb esetben csak elhúzódó magánvád útján lehet behajtani a kártérítést.

2012 és 2018 között több mint 15 utazási iroda (közöttük több YUTA-tag) hagyta cserben és károsította meg az ügyfeleit. Ebből is látszik: se a kötelező licenc, se a szövetségi YUTA-tagság nem jelent garanciát arra, hogy az utasokat nem verik át. Ezeknek a cégeknek a működését az idegenforgalmi és a fogyasztóvédelmi törvények szabályozzák ugyan, de likviditási gondok miatt gyakran fordulnak elő a fentiekhez hasonló esetek Szerbiában.

Aleksandar Seničić, a YUTA igazgatója a legutóbbi eseteket követően az utazási irodák szigorúbb ellenőrzését helyezte kilátásba, és újra terítékre került a közvitán éppen csak túljutott, a turizmusfejlesztési stratégiával és az EU-s elvárásokkal összehangolt idegenforgalmi törvény tervezete is, ami megalkotói szerint szigorítani fogja az utazási irodák megnyitásának a feltételeit, könnyebb kontrollt és jobb fogyasztóvédelmet tesz majd lehetővé.

Szerbiában jelenleg 560 utazási iroda és nagyjából ugyanennyi idegenforgalmi alvállalkozó működik, ami borzasztóan sok. Aleksandar Seničić szerint három (nagy, kicsi és alvállalkozói) ügynökségi kategóriát kellene megállapítani, és a nagyoknak például legalább tíz alkalmazottjuk és rendes, tágas irodájuk, ennek megfelelően komoly kezdőtőkéjük is kellene legyen. Pont ezek a legnagyobbak kaptak most vérszemet, ők egymillió eurós biztosítási és 150 ezer eurós letéti díjat követelnének minden irodától, ami persze egy csomó kicsi, de tisztességesen és jól működő cégnek teljesíthetetlen kötelezettség lenne. Az illetékesek az arany középutat keresik, és fontolgatják azt a lehetőséget is, hogy a tulajdonosok saját vagyonukkal is feleljenek a szervezett utakért.

De vajon mit tehetünk mi annak érdekében, hogy ha már befizettünk, el is jussunk és/vagy haza is érjünk a meghirdetett időpontban a nyaralásunkból? Először is: gyanakodjunk, ha az irodát ellepik az akciós hirdetések, és az alkalmazottak a piaci árnál jóval olcsóbban kínálnak nekünk szuper nyaralást. Ha alvállalkozóval bonyolítjuk a vakációt, a szerződésünkben legyenek benne a fővállalkozó adatai is, ahol érdeklődhetünk a foglalásunk iránt, és ha elutaltuk a pénzt, nézzünk utána annak, hogy az iroda lefoglalta-e és kifizette-e a szállásunkat. A valóság azonban ma az Szerbiában, hogy ha lefoglalták és ki is fizették a hotelszobánkat, még akkor is megjárhatjuk, és a tengerparti nyaralás helyett itthon futhatunk a pénzünk után.