2024. április 26., péntek

Új esély – régi gyáraknak

Nagybecskerek az elsők között nyitott új ipari övezetet, amivel egyensúlyozni próbálták az egykor jó nevű gyárak bezárását. A város Újvidék, Belgrád és Elemér felőli bejáratainál új munkacsarnokok épültek, viszont a város különböző részein álló, tönkrement gyárak épületeinek a többsége ott maradt sorsára hagyva.

Ennek a helyzetnek a megváltoztatását célozta meg a nagybecskereki Városi Tanács legutóbbi pályázati felhívása, amelyben vissza nem térítendő támogatást ígér azoknak a beruházóknak, akik a már meglévő munkacsarnokokban szándékoznak termelést indítani.
A költségvetési támogatásra elsősorban a termelő vállalatok számíthatnak. A beruházónak pedig legkevesebb 450 ezer eurót kell befektetnie. A feltételek között áll az is, hogy minimum három évig nem csökkenthetik a dolgozóknak a számát. Ilyen jellegű támogatásra nem számíthatnak az elsődleges termeléssel foglalkozó mezőgazdasági vállalatok, építészeti, fuvarozó, fegyvergyártó és tanácsadói feladatokat vállaló cégek, valamint a fogadóirodák. Egy beruházó minden bérelt munkacsarnok négyzetméteréért féleurós támogatást kaphat, ugyanakkor a beruházónak kell biztosítania a befektetésnek a 75 százalékát. Egy-egy befektető – három egymást követő évben tíz-tíz millió dináros költségvetési támogatásra számíthat. A támogatás végösszege pedig nem haladhatja meg a 23 millió dinárt.
A cél az, hogy komoly befektetők kezébe kerüljön a támogatás. Becslések szerint két-három brownfield-beruházó részesülhet ilyen támogatásban. A támogatások odaítéléséről a Városi Tanács dönt.