2024. április 26., péntek
WIMBLEDON

A csúcsrangadó 52. felvonása

Angelique Kerber visszavághat Serena Williamsnek (Fotó: Beta/AP)

Angelique Kerber visszavághat Serena Williamsnek (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković és Rafael Nadal először 2006. június 7-én, a Roland Garros negyeddöntőjében mérkőztek meg egymással, és a spanyol 6:4, 6:4-re vezetett, amikor a szerb játékos sérülésre hivatkozva feladta a küzdelmet. Đoković akkor a 63., Nadal pedig 2. volt a ranglistán. Novak első győzelmére nem kellett sokat várni. Kilenc hónappal később, 2007. március 29-én Miamiban a harmadik egymás közötti meccsüket vívták, és a ranglistán már 10. Đoković 6:3, 6:4-re verte a negyeddöntőben a második kiemelt spanyolt. Azóta még 48 alkalommal játszottak. Eleinte Nadal volt a sikeresebb, majd a 2015-ös Monte-Carlo és a 2016-os Róma közötti időszakban zsinórban megnyert hét meccsel Novak 26:23-as vezetéshez jutott. A legutóbbi két találkozón, tavaly Madridban és az idén Rómában, a spanyol nyert, így ma a wimbledoni elődöntőben a férfiak mezőnyének abszolút csúcsát jelentő 52. meccsük következik. A londoni füvön harmadízben mérkőznek meg, 2007-ben az elődöntőben Nadal, négy évre rá a serlegmeccsen Đoković nyert.

A sportág jelenlegi egyik legnagyobb párbaja 52. felvonásának jogát – ebbe a kategóriába tartoznak még Đoković és Federer, valamint Federer és Nadal meccsei is – a szerb teniszező a japán Kej Nisikori feletti, a visszaesések ellenére is magabiztos győzelmével, a spanyol játékos pedig az argentin Juan Martín del Potro elleni csaknem ötórás ádáz csatában harcolta ki. Mivel a másik ágon két szervagép, a dél-afrikai KevinAnderson és az amerikai John Isner jutottak be az elődöntőbe, máris elhangzott, hogy Đoković és Nadal meccse tulajdonképpen előrehozott döntő, és aki ezt megnyeri, a vasárnapi serlegmeccs kimondott esélyese lesz. Andersont és Isnert nem illik lebecsülni, elvégre az előbbi a címvédő Federert ütötte ki, de logikusnak tűnik azt hinni, hogy a sportág legbecsesebb trófeáját vagy Đoković hódítja el negyedik alkalommal, vagy pedig Nadal harmadszor. Ma mindenképpen nagy és egyenrangú küzdelmet remélünk, ami pedig az esélyeket illeti, a világelső Nadal egy árnyalattal közelebb áll a sikerhez.

A 30-on felüliek négyese elődöntőjének másik meccse még inkább kétesélyes, és az adogatásokon kívül attól függ minden, hogy a szerdai nagy győzelem után Anderson meg tudja-e ismételni a magas szintet. Ha nyer, másodszor jut nagy döntőbe, ellenkező esetben Isner először harcolhat a serlegért.

A női torna első döntőse a 30 éves német Angelique Kerber lett, aki türelemmel és tapasztalattal verte a rendületlenül rohamozó, ezért sokat hibázó lett Jelena Osztapenkót. Kerber negyedik nagy döntőjében a harmadik serleget reméli. A másik meccsen Serena Williams győzött a német Julia Görges ellen, így lehetséges a 2016-os ismétlése, amikor Serena nyert Angelique ellen.