2024. április 26., péntek

Egy nagyon hosszú hétvége kezdete

Elstartolt a 19. EXIT fesztivál

Tegnap este hatalmas csinnadrattával nyitotta meg színektől vibráló hosszú hétvégéjét a Legjobb Nagyfesztivál díjával kérkedő EXIT. Az elsősorban az elektronikus zenei színtéren süvöltő rendezvény vasárnap hajnalig várja a tömegeket a Péterváradi Erőd falai közé.

A rendezvény turisták tízezreit vonzza a tartományi székvárosba, ez érezhető a hirtelen megemelkedő italárakon és az euro vételárának kétdináros csökkenésén is. A helyi lakosság kisszobától sufniig mindent kiad ‒ egyesek egy plusz fizetést is megkereshetnek szabad lakásaik bérbe adásával. Az EXIT tehát, amellett, hogy becsempészte Újvidéket az európai fesztivál-köztudatba, jelentős gazdasági eredményfelmutatással is jár.

Az EXIT készül Újvidék jövő évi Ifjúsági Főváros-státuszára: ezt mutatja a tegnap este kilenckor megesett sajtókonferencia is, amelynek keretein belül a fiatal szerbiai zenészek szólaltak meg. A beszélgetés azt járta körül, hogyan tudunk rendszerszinten hozzájárulni a lokális zenei tehetségek karrierjéhez, hogy azok aztán a globális színtér felé vehessék az irányt. Az eseményen részt vett DJ Tijana T, DJ Mladen Tomić, dr Nele Karajlić és a Naked Band tagjai.

A háromnegyed tizenegyes megnyitóünnepség előtt LP, utána pedig az electro-pop-díva Fever Ray lépett színpadra, őt a Nagyszínpadon a Migos hip-hop formáció követte. A Dance Arena Richie Hawtin és Amelie Lens szettjeivel startolta a hétvégét, a Fusion Stage-en a Goblini, a Ritam Nereda és Goran Trajkoski indítottak.

Ma este a fő nagyszínpadi attrakció Bob Marley fia, Ziggy lesz, de jön a rap nagyágyúja, French Montana is. A táncba vágyók alá Carl Craig és Maceo Plex keveri a talpalávalót az Arénában, a Fusionön pedig olyan balkáni szupercsapatok lépnek fel, mint a Bad Copy és a horvát Nipplepeople, de itt lesz a bristoli punk-szenzáció, az Idles is.