2024. április 26., péntek

Több tucat civillel végeztek egy dzsihadisták elleni légicsapásban az ország keleti részén

Az Iszlám Állam 26 dzsihadistája és 28 civil vesztette életét egy légicsapásban, amelyet Szíria keleti részén hajtottak végre a szélsőségesek egyik utolsó bázisa ellen - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, nagy-britanniai székhelyű szervezet pénteken.

A civilek többsége iraki menekült volt.
A támadást csütörtök este hajtották végre Deir ez-Zór tartományban, az iraki határ közelében található asz-Szúszánál - tudatta a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező szervezetet vezető Rámi Abder-Rahmán. Az OSDH szerint a bombázás során találat ért egy jéggyárat.
A szervezet nem tudja, hogy az iraki légierő vagy a Washington vezette nemzetközi terrorellenes koalíció hajtotta-e végre a légicsapást.
A koalíció szóvivője, Sean Ryan elismerte: előfordulhat, hogy a szövetségesek bombázták a térséget. A civil áldozatokról érkező jelentést továbbították az illetékes egységnek értékelésre - tette hozzá.
A Szana szíriai állami hírügynökség mintegy harminc polgári halottról számolt be, és a nemzetközi koalíciót tette felelőssé a történtekért.

Az iraki légierő az elmúlt hónapokban többször támadta a dzsihadisták hadállásait Kelet-Szíriában, az iraki határ közelében. A nemzetközi koalíció eközben a szíriai kurd és arab harcosok katonai szövetségének nyújt légi támogatást.
A 2014-ben jelentős iraki és szíriai területeket elfoglaló dzsihadisták mára visszaszorultak a sivatagba. Az iraki hatóságok 2017 végén bejelentették: kiszorították a szélsőségeseket az összes településről. Az OSDH tudomása szerint a dzsihadisták Szíria területének kevesebb mint 3 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű arab-kurd katonai szövetség május elején megindította offenzívájának utolsó szakaszát, hogy végleg felszámolja az Iszlám Állam jelenlétét az országban.