2024. április 26., péntek

Növekedtek a devizatartalékok

Június végén az ország devizatartalékai 11,10 milliárd eurót tettek ki, 221,1 millió euróval többet, mint egy hónappal korábban – közölte a Szerbiai Nemzeti Bank

Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest a bruttó devizatartalékok 1,43 milliárd euróval növekedtek.

A tartalék szintje 195 százalékban fedi a pénzmennyiséget (M1), illetve a behozatali termékek árát és a szolgáltatások díját több mint öt hónapra.

A nettó devizatartalékok összege június végén 9,31 milliárd dinár volt, 241 millióval több, mint május végén. 2000 óta ez a legmagasabb hó végi szint.

A bruttó devizatartalékok múlt havi növekedése legnagyobb mértékben a jegybank hazai devizapiacon történt beavatkozásának köszönhető, a központi pénzintézet ugyanis 320 millió euró értékű devizát vásárolt a bankoktól. A tartaléknövekedéshez hozzájárultak az adományok, valamint a devizakezelésből eredő, és más bevételek is, összesen 76,7 millió euróval. Mindez elegendő volt ahhoz, hogy pótolják a kötelező kiadásokat és semlegesítsék a piaci tényezők kedvezőtlen hatását.

Júniusban a bankközi devizapiacon lebonyolított kereskedés értéke 450,5 millió euró volt, 63,4 millióval kevesebb, mint egy hónappal korábban. A múlt hónapban a dinár névértéke 0,1 százalékkal erősödött az euróhoz képest. A közlemény szerint ebben az időszakban a Szerbiai Nemzeti Bank 365 millió euró vásárlásával enyhítette az árfolyam-ingadozást.