2024. április 26., péntek

Húsz éve nem volt ilyen hosszú az aratás

Az esőzések miatt még mindig nem fejeződött be a gabonafélék betakarítása

„Tegnapig a gabona 80 százalékát aratták le, és a sok eső miatt lényegesen romlott a minőség. Szerencsére a parcellák 40 százalékáról a kiadós csapadék előtt sikerült levenni a termést, így legalább a mag 40 százaléka jó minőségű. Sajnos a takarmánybúza aránya jóval magasabb lesz, mint a korábbi években” – nyilatkozta a Tanjugnak Vukosav Saković, a Žita Srbije egyesület igazgatója. „Az aratás nagyon korán kezdődött, a kombájnok már június 8-án megjelentek a gabonatáblákon, de most, több mint egy hónappal később még mindig csak 80 százaléknál tartunk. A betakarítás kezdete a hozamokat, de főképpen a minőséget illetően kiváló volt.”

Az esőzések azután megtették a magukét, a sok csapadék hatására a nálunk jegyzett sokévi átlag alá csökkent a hektolitersúly.

„A másik probléma a csírázás. Ott, ahol a zivatar, jégverés következtében megdőlt a gabona, a szem kicsírázott, különösen, ha nagy mennyiségű csapadék hullott. Ezekről a parcellákról étkezési búzát nem tudunk betakarítani, mind takarmányba megy” – magyarázta Saković. A hozamokat illetően sokkal jobb a helyzet, az idén a rekordok közelében alakulnak. A szakember szerint Vajdaságban 6 tonnás átlag várható (mivel eddig 5 és 8,4 tonna közötti hozamokat jegyeztek), Szerbia más részeiben pedig 4 és 6 tonna közötti.

„Az országos átlag várhatóan öt tonna körül mozog, s ebben az esetben az idén 3,3 millió tonna búzánk lenne. Szerbiának 1,5 millió tonnára van szüksége, a többit kivitelre szánják. Csak vevőt kell találni ilyen minőség és ekkora kínálat mellett” – jegyezte meg Saković.

A Žita Srbije egyesület megállapítása szerint a tavaszi mezőgazdasági kultúrák vegetációja gyorsabb ugyan a tájainkon szokásosnál, ám mind a napraforgó, mind pedig a szója és a kukorica kitűnő állapotban van.

„Ha javulnak az időjárási körülmények, rekordtermés lehet, és az is valószínű, hogy 10-15 nappal korábban kezdődhet a betakarítás. Ismeretes, hogy Szerbia jelentős kukoricaexportőr, eyčrt nagyon fontos nekünk, hogy jó legyen a kukoricatermés, különösen azért, mert csökkent a vetésterülete, a gazdák ugyanis több búzát, olajrepcét, napraforgót vetettek. Csak magas hozamokkal tudjuk megtartani a piacokat, melyekért évekig küzdöttünk – nyilatkozta Saković.