2024. április 26., péntek

Nem ismétlődött meg Hódmezővásárhely

A Fidesz jelöltje nyerte a józsefvárosi polgármester-választást

Sára Botond, a kormánypártok jelöltje nyerte meg a józsefvárosi időközi polgármester-választást a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján, a valasztas.hu-n közzétett adatok szerint. A Fidesz–KDNP jelöltje a leadott szavazatok 62,85 százalékát kapta 100 százalékos feldolgozottság alapján.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Az időközi önkormányzati választáson még ketten indultak; a baloldali és liberális pártok által támogatott, hivatalosan független Győri Péter és Fehérvári Zsolt István a Magyar Munkáspárt színeiben. A szavazólapon szerepelt még Pintér Attila független jelölt neve is, de mivel visszalépett, rá nem lehetett szavazni, az ő nevét a helyi választási bizottság lehúzta a szavazólapról.

Az NVI adatai szerint Sára Botondra 8269-en szavaztak (62,85 százalék), az ellenzék közös jelöltjére, Győri Péterre 4787-en (36,39 százalék), míg Fehérvári Zsolt Istvánra 100-an (0,76 százalék). A józsefvárosi időközi választáson 57,5 ezer polgár adhatta le voksát, a részvételi arány 23,05 százalékos volt.

Az eredményekről Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten a közmédiának kifejtette: a másik időközi választáson, Belváros-Lipótvárosban Balla Valéria Emese nyerte meg a körzetét több mint kétharmados többséggel, Sára Botond pedig úgy lett Józsefváros polgármestere, hogy  csaknem kétszer annyian szavaztak rá, mint az összes ellenzéki párt által támogatott riválisára.

A politikus értékelése szerint az emberek nem kértek a bevándorláspárti ellenzékiekből akkor sem, amikor korábban külön-külön indultak a Fidesz ellen, de nem kértek most sem, amikor közösen álltak fel egy jelölt mögött a kormánypárttal szemben.