2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS

Őrült kezdés a Tour de France-on

Sagan egyszerre őrzi a sárga és a zöld trikót (Fotó: Beta)

Sagan egyszerre őrzi a sárga és a zöld trikót (Fotó: Beta)

Nem prológgal, nem időfutammal, hanem sík szakasszal kezdődött a 105. háromhetes francia körverseny. Négy órán keresztül alig történt valami, aztán az utolsó tíz kilométerhez közeledve megjöttek az izgalmak: bukott a nagy esélyes, a doppingvétség gyanújával versenyző Froome, Richie Porte és Yates is, Nairo Quintana pedig defektet kapott, így mindannyian kb. egyperces mínusszal folytatják a körversenyt. Az első szakaszt az újonc Gaviria nyerte viszonylag simán Sagan és Kittel előtt. A kolumbiai sprinter mindössze 24 éves, a jövő nagy csillaga lehet. Honfitársa, Quintana hátránya érdekes problémakört vet fel a spanyol Movistar csapatában, hiszen Alejandro Valverde és Mikel Landa gond nélkül megérkeztek, így kérdés, hogy milyen taktikával folytatja a háromhetest a csapat, és ki lesz az első számú kerekesük.

A második szakaszon Sylvain Chavanel magányos szökésbe kezdett, a mezőny idejében befogta, 2 km-rel a vége előtt pedig következett az elmaradhatatlannak tűnő bukás. A kissé emelkedős befutóra csak egy pár fős csoport maradt, a terep kedvezett Peter Sagannak, aki egy második hely után a dobogó legfelső fokára is felállhatott. Mivel a bukás 3 km-en belül történt, senki nem kapott külön időt, a nagyok egyszerre értek célba. Két szakaszt követően Peter Sagan birtokolja a zöld és a sárga trikót, a mai (hétfői) csapatidőfutam pedig fontos megmérettetés lesz az összetett esélyeseinek is. A Sky és a BMC egészen biztosan mindent megtesz majd azért, hogy csökkentsék a hátrányukat a többiekkel szemben.

Az összetett állása (2 szakasz után): 1. Peter Sagan 8:29:53 perc, 2. Fernando Gaviria +6 mp, 3. Sonny Colbrelli +10 mp, 4. Marcel Kittel +12 mp stb.