2024. április 26., péntek

Inasiskolások ötvenéves találkozója

Szombaton jubileumi osztálytalálkozóra gyűltek össze a zentai egykori Pap Pál Szakközépiskola, közismertebb nevén az inasiskola 3M osztályának fél évszázaddal ezelőtt diplomázott diákjai.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az összejövetelen megemlékeztek az azóta elhunyt diáktársaikról, majd Tóth Horgosi László, az iskola nyugdíjas tanára üdvözölte az egybegyűlteket, utána pedig Gombos József vette sorba az osztálytársakat, illetve az őket tanító pedagógusokat. Az 1968-ban végzett osztály 37 diákot számlált, akik közül 24-en vannak még életben, és 21-en jelentek meg a találkozón.

Az iskola a múlt század hetvenes éveiben megszűnt. Kovács István egykori diák, az osztálytalálkozó egyik szervezője elmondta, hogy az egykori oktatási intézményben több mesterséget is elsajátíthattak a diákok: fémesztergályosok, fémmarósok és fémcsiszolósok, villanyszerelők, lakatosok, autómechanikusok is kikerültek innen, akik az általános tantárgyakat együtt tanulták, de a szaktantárgyakat külön hallgatták. Az iskola megszüntetésével űr keletkezett az akkoriban még fejlődő város életében. Gombos József szerint annak ellenére, hogy Zentán megszűnt a Crvena zastava helyi kirendeltsége, a Tamp, a Mašinoremont és a cukorgyár is, továbbra is szükség lenne erre az iskolára.

– Akkoriban nem volt hiány szakemberekből, sőt talán sokan is voltak, de idővel kiöregedtek, külföldön kezdtek dolgozni, vagy eltávoztak az élők sorából, s most ismét szükség lenne mind több szakemberre – jegyezte meg beszélgetőtársunk. Hozzátette, hogy például az egykori Tampot megvásárolta egy horvát magáncég, ismét szükség lenne lakatosokra, csiszolókra, esztergályosokra. Mindazok, akik befejezik Adán a műszaki középiskolát, jó fizetésekért azonnal munkába állhatnak. Amennyiben Zentán megnyílna valamilyen fémfeldolgozó vállalat, nem lenne szakember, aki dolgozna.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy az egykori hároméves iskolában kiváló tanárok tanítottak, a gyakorlati napokon pedig kiváló szakemberek foglalkoztak a tanulókkal. Az iskolának volt műhelye is, ahol tanoncként külföldre is termeltek. Az inasok fizetést is kaptak. Amikor befejezték az iskolát, azonnal munkát kaptak.

Gombos József elmondta azt is, hogy az iskolájukból kiváló sportolók is kikerültek.

Tóth Horgosi László 1964-ben kezdett el pedagógusként dolgozni az inasiskolában, s lapunknak elmondta, hogy az egyik legjobb osztálynak tartja a találkozó résztvevőit, ebből az osztályból került ki a legtöbb kiváló szakember.