2024. április 26., péntek

Meleg étel helyett élelmiszercsomagok

A Vöröskereszt szabadkai városi szervezete által működtetett népkonyha az idén napról napra 1200 adag ételt oszt ki a rászorulóknak. A szervezet június 29-én zárta le tavaszi időszakát, és július, valamint augusztus folyamán, tehát a nyári időszakban megváltozott program szerint működik. Miodrag Varótól, a Vöröskereszt szakmunkatársától megtudtuk, hogy az elkövetkező két hónapban az eddigi gyakorlatnak megfelelően egészségügyi és higiéniai okokból nem készítenek meleg ételt, hanem száraz ételféleségekből álló csomagokat osztanak ki. A csomagban többek között konzervek, bab, rizs, tésztafélék, étolaj, tehát tartós élelmiszerek vannak, amikből a felhasználók maguk tudják elkészíteni az ételüket. Ezt az időszakot a szervezet a konyha fertőtlenítésére, meszelésére használja ki, ugyanakkor a különböző gépek, járművek vizsgálatára és esetleges javítására is sort kerítenek. Az őszi időszak szeptember 3-án kezdődik.

Július és augusztus folyamán nem készítenek meleg ételt (Fotó: Gergely Árpád)

Július és augusztus folyamán nem készítenek meleg ételt (Fotó: Gergely Árpád)

A népkonyhának az eddigi években 1100 felhasználója volt, ezt az idén növelték meg 1200-ra. A Vöröskereszt szakmunkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a népkonyha szolgáltatásai iránti kereslet egész évben konstans, viszont a nyári hónapokban némileg enyhül, hisz ezen időszakban a rászorulók többen találnak munkát, és így biztosítani tudják maguknak a betevőt, és nem szorulnak a népkonyhára.

Miodrag Varo elmondása szerint a népkonyha működését a városi költségvetés megközelítőleg 31 millió dinárral támogatja, míg az élelmiszereket a Vöröskereszt biztosítja, ugyanakkor szorosan együttműködnek a Szabadkai Városi Szociális Központtal, hisz utóbbiak jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy egy-egy személyt fel tudjunk venni a felhasználók listájára.