2024. április 26., péntek

Szorgalmas és ügyes kezek mutatkoztak be Topolyán

Lezárult a Kézimunka-kedvelők Szövetségének XX. Nemzetközi Kiállítása

Kedden zárult le a Vajdasági Magyar Multietnikus és Hagyományápoló Kézimunka-kedvelők Szövetségének XX. Nemzetközi Kiállítása, melyre az idei évben is számos vajdasági, valamint határon túli kézimunkacsoport érkezett.

A Vajdasági Magyar Multietnikus és Hagyományápoló Kézimunka-kedvelő Szövetség elnökségének tagjai (Sihelnik Ágnes felvétele)

A Vajdasági Magyar Multietnikus és Hagyományápoló Kézimunka-kedvelő Szövetség elnökségének tagjai (Sihelnik Ágnes felvétele)

A Csáki Lajos Általános Iskolában június utolsó napjától tekinthették meg az érdeklődők a szorgalmas és ügyes kezek munkáit, melyek között nemcsak a remek hímzések, hanem horgolással, szövéssel, és más technikával készült alkotások is ki lettek állítva.

A tárlat záró rendezvényén a Vajdasági Magyar Multietnikus és Hagyományápoló Kézimunka-kedvelők Szövetségének elnöke, Kiss Julianna adta át az elismerő okleveleket és serlegeket a résztvevő csoportoknak. Az elnök asszony beszédében egyebek mellett kiemelte, hogy fontos munkát végeznek az alkotók, hiszen tovább ápolják elődeink hagyományait a kézművesség által. Rámutatott még, hogy a gyermekcsoportok munkájára is igen lényeges odafigyelni, mivel egy napon ők veszik át az aktív kézimunkázók helyét, illetve ők viszik és ápolják tovább az örökségünket.

A záró rendezvényt Paul Dávid három népdalból összeállított műsorszáma tette ünnepélyesebbé. Jelen volt Kislinder Gábor, községi elnök is, aki röviden köszöntötte a jelenlevőket.

– Ez a rendezvény immár huszadik alkalommal olyan közösségépítő erővel bír, ami külön méltatást érdemel. A szorgalmas munka eredményét tiszteljük és becsüljük. Szeretném megköszönni azoknak, akik nem helyiek, hogy ebben a pár napban ők is topolyaiként voltak velünk. Úgy gondolom, hogy a házigazdák a tőlük már megszokott színvonalon jeleskedtek. Ezért a munkáért köszönet jár nekik, és kívánom, hogy ez után is ugyanilyen sikerrel végezzék a munkájukat – zárta gondolatait a polgármester.

A rendezvényen átadták a kiállítás vándorbotját is, amit egy éven át a topolyai Nefelejcs Kézimunka Csoport tudhatott magáénak. Jövőre a XXI. kiállításnak Budiszava lesz a házigazdája, ahol hasonlóan színvonalas, változatos kiállítás áll majd össze – ígérik a szervezők.