2024. április 26., péntek

December elsejéig megnyílik a bajmoki határátkelő

A Szerbia és Magyarország közötti új határátkelő kiépítése 2,1 millió euróba kerül

A Bajmok–Bácsalmás közötti új határátkelő kiépítésének munkálatai a megfelelő ütemben haladnak. Az új határátkelő megnyitása év végéig várható, kiépítése nagymértékben tehermentesíti majd a kelebiai és a horgosi határátkelőket, amelyektől mindössze néhány tíz kilométer távolságra van.

Az új bajmoki határátkelő kiépítésével kapcsolatban a Szerbiai Vámigazgatóság sajtóosztályához fordultunk teljes körű tájékoztatásért. Az illetékesek írásban válaszoltak kérdéseinkre, a továbbiakban a tőlük kapott információkat osztjuk meg.

A Szerbia és Magyarország közötti új határátkelő kiépítése 2,1 millió euróba kerül, ennek a legnagyobb részét – 1,8 millió eurót – az Európai Unió előcsatlakozási alapja, valamivel több mint 300 ezer eurót pedig nemzeti társfinanszírozásból biztosítottak. A Vámigazgatóság magára vállalta a munkálatok megkezdéséhez szükséges előfeltételek biztosításának a finanszírozását.

A munkálatokat közbeszerzési pályázaton a hazai Modulor vállalat nyerte meg, az elvégzett munka minőségének ellenőrzését pedig a francia Safege vállalat végzi. A munkálatok a megfelelő ütemterv alapján haladnak, amennyiben a munkálatok a továbbiakban is követik az ütemtervet, az új határátkelő megnyitása december elsején esedékes.

A vám- és rendőrtisztek részére kiépített főépület már elkészült, a szállítmányozó vállalatok és a posta részére, valamint a járművek ellenőrzésére tervezett fém-, montázs- és kísérőobjektumok is készek. Jelenleg az aszfaltozási előkészületek és a belső munkálatok vannak folyamatban.

A határátkelőn két bejövő és két kimenő útsáv lesz kiépítve. Az új határátkelő napi 24 órán keresztül üzemel majd. A bajmoki határátkelőn a továbbiakban sem lesz tehergépjármű-forgalom, ugyanakkor várható a gépjármű- és autóbusz-forgalom megnövekedése, tekintettel az átkelő ideális elhelyezkedésére, ahonnan a leggyorsabban lehet eljutni Európa egyes városaiba, például Bécsbe. Szabadságok alatt, amikor a külföldi utasok száma jóval nagyobb az átlagosnál, az újonnan kiépített határátkelőt várhatóan többen igénybe veszik majd.