2024. április 26., péntek

Új rohamkocsit kapott Csóka

Az egészségháznak egy új ultrahangos készülékre is szüksége lenne

A Csókai Egészségház igazgatónője, dr. Lévai Ibolya nagy örömmel újságolta, hogy tíz év után végre új rohamkocsit kaptak.

Dr. Lévai Ibolya igazgatónő az új rohamkocsi mellett (Gergely József felvétele)

Dr. Lévai Ibolya igazgatónő az új rohamkocsi mellett (Gergely József felvétele)

– Amikor az első mandátumomat töltöttem az egészségház élén, 2008-ban az egészségügyi minisztériumtól EU-s támogatásból kaptunk egy mentőautót, egy rohamkocsit, amelyet a sürgősségi beavatkozások alakalmával használtunk egy évtizeden keresztül, és mára már igencsak lestrapált állapotban van. Nagyon ideje volt már egy új rohamkocsi beszerzésének, amit a tartományi egészségügyi titkárságnak köszönhetünk. Az új mentőkocsi is minden életmentő felszereléssel el van látva. A dialízises betegek szállítására nyolc éve kaptunk egy betegszállító autót, amelyet kizárólag az ilyen páciensek szállítására használunk. Mivel sokan szorulnak dialízisre, ez a jármű naponta kettőt fordul Csóka és Nagykikinda között, de még viszonylag jó állapotban van. A zentai kórház közelebb lenne, de ott is sok a dialízises beteg, már nem tudnák fogadni a csókai községből érkezőket. Egy harmadik autónk is van, három éve az önkormányzattól kaptunk egy járművet, amelyet a települések közötti szállításra használunk, tehát nincs felszerelve életmentő berendezésekkel. Járóbetegeket szállítunk vizsgálatokra – mondta az igazgatónő, majd így folytatta:

– Novemberben, amikor nyugdíjból visszahívtak az egészségház élére, közölték velem, hogy a legfontosabb tennivalók között megoldásra vár egy új rohamkocsi beszerzése a tízéves mentőautónk lecserélésére. A tartományi titkárság méltányolta kérelmünket, amihez az is hozzájárul, hogy a körzetünkben elég sok, illetve sok volt a migráns. Amikor a magyar határon zűr volt, akkor a legközelebbi településekről vezényelték ki a mentőautókat. Tehát már a rendkívüli esetekre, katasztrófahelyzetekre való tekintettel is nagyon nagy szükség volt egy új rohamkocsira, amelyet a napokban meg is kaptunk, ezért köszönettel tartozunk mindazoknak, akik közbenjártak azért, hogy Csóka község polgárai számára minden pillanatban készenlétben álljon egy kifogástalan állapotú és felszerelt rohamkocsi – mondta Lévai Ibolya.

A doktornő kifejezte reményét, hogy a közeli jövőben sikerül majd beszerezni egy új ultrahangos készüléket is, amelyre a nőgyógyászati rendelőben lenne különösen nagy szükség. A meglévő készülék már több mint tízéves, ezt a készüléket a nőgyógyász, a gyermekorvos és az általános orvos is használja, de nincs vaginális szondája. A régi készülék nem ad tökéletes képet a biztos diagnózishoz. Csóka községben jelenleg ötven terhes kismamát tartanak nyilván, már nagyon régen nem volt ennyi várandós asszony, ezért is különösen indokolt lenne, hogy végre le tudják cserélni a régi ultrahangos diagnosztikai eszközt.