2024. április 26., péntek

Emelkedett hangulat az íjásztalálkozón

Lovagi torna, főzőverseny, kirakodóvásár várta a látogatókat a topolyai vásártéren

A topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat tizedik alkalommal szervezte meg méltán népszerű rendezvényét, a Nemzetközi Íjász- és Kézműves Találkozót, melynek központi rendezvénye hétvégén zajlott a topolyai vásártéren.

Mónus József íjászvilágbajnok a művelődési műsor vezetőjével beszélget (Sihelnik Ágnes felvétele)

Mónus József íjászvilágbajnok a művelődési műsor vezetőjével beszélget (Sihelnik Ágnes felvétele)

Szombaton már a délelőtti órákban kezdetét vette a kézművesek kirakodóvására, melyre Vajdaság több településéről érkeztek résztvevők. A pirografikával díszített, fából készült tárgyakon, gyöngy ékszereken, gravírozott képeken át a papírtechnikával készült tárgyakig számos kézműves tárgy közül válogathattak azok, akik megtekintették a kirakodóvásárt. A folytatásban sertéspörkölt-főző versenyt szerveztek, mely ismét sokakat csábított Topolyára.

A művelődési műsorban közreműködtek a helyi művelődési csoportok, valamint a meghívott vendégek. Színpadra léptek többek között a Kodály Zoltán MMK szavalói, illetve a Bajsáról, Dunaharasztiról, valamint Kiskunhalasról érkezett művelődési egyesületek ének- és tánccsoportjai.

A találkozón részt vettek a bajsai és kishegyesi íjászok, valamint a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület is. A korhű viseletek bemutatása mellett a látogatók egy felállított jurtát is szemügyre vehettek. A programot ezt követően íjászbemutató és lovagi torna tette változatossá. A gyerekek, fiatalok számára is megadatott a lehetőség, hogy kipróbálják az íjjal való célzást és lövést a Tell Vilmos-íjászverseny keretében. Az édesszájúak számára pedig süteményevő versenyt szerveztek.

A X. Nemzetközi Íjász- és Kézműves Találkozó idei díszvendége a hazai íjászaink mellett Mónus József magyarországi távlövő íjász világrekorder volt, aki számos díjat tudhat magáénak, és több alkalommal állt már íjászversenyek dobogójának legmagasabb fokán, a világ minden táján. Természetesen a topolyai találkozón is bemutatta tudását, valamint egy előadás keretében megismertette az érdeklődőket az íjászattal, mint életformával.

A gasztronómiai kísérő rendezvények keretében pálinka kategóriában harmadik helyezett lett Miklós Péter, a második Kislinder Sándor, az első díjat pedig Dér Fábián vehette át. A pörkölt kategóriában negyedik helyen végzett Horvát Ernő és csapata. A dobogó harmadik fokára állhatott fel a fiatalokból álló Fárajó csapat. Második helyen végzett az Agrár Unió csapata, és első díjat érdemelt a muzslyai Mészáros István és csapata. A találkozó hajnalig tartó táncmulatsággal zárult.