2024. április 26., péntek

Gyorsabb és tisztább lesz a szemételszállítás

Kukásautót kapott az óbecsei kommunális vállalat, hamarosan egyéb munkagépek is érkeznek

Egy új villás targoncát és egy idei gyártmányú, 17 millió dinár értékű szemetes teherautót, azaz kukásautót kapott használatra nemrégiben a Tiszamente–Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft.

Az önkormányzati tulajdonú munkagépek a Német Műszaki Együttműködési Szervezet (GIZ) által 200 ezer euróval finanszírozott inklúziós projektumának köszönhetően érkeztek Óbecsére.

Ennek a programnak a keretében a városi szeméttelepen márciustól húsz roma származású munkanélkülit foglalkoztat egy évig az önkormányzat a hulladék válogatására, Óbecse önkormányzata saját költségvetéséből a foglalkoztatottaknak járó összeget fedezi (az erre elköltött hatmillió dinárból a projektum végén a község kétmillió dinárt majd visszakap), a Tiszamente Kft. pedig ugyancsak hatmillió dinárból a Botra szeméttelepen végez beruházásokat.

Fejes Zoltán igazgató elmondása szerint az új kukásautó a hónap közepén áll majd teljes kapacitással üzembe, ami jelentős minőségi javulást eredményez a szolgáltatásban: nem lesz több késés és megszűnik az úton nyomot hagyó zsíros folyadék szivárgása is a kamionból. A vállalat működését hamarosan további munkagépek – présgép, tárolókonténer és mérleg – teszik majd könnyebbé és korszerűbbé. A ma már éjjellátó kamerákkal és 24 órás ügyelettel őrzött Botra szeméttelep köré kerítést és kaput építettek, és még az idén iroda, konyha, zuhanyzó, mosdó, optikai kábel épül a Botrán, egy csarnokban pedig préshelyiséget és szemétválogatót is kialakítanak.

A községi képviselő-testület tegnapi ülésén egyébként a Tiszamente–Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. tavalyi ügyviteli jelentése, a vállalat taggyűlésének a jövedelem szétosztásáról szóló határozata és az idei évre vonatkozó ügyviteli terv első módosítása is a napirenden szerepelt. A kommunális szolgáltató tavaly 3,6 millió dináros jövedelmet valósított meg, amit a társasági taggyűlés határozata szerint az előző évek veszteségének a fedezésére fordítanak.