2024. április 26., péntek

Még mindig látszanak a vihar nyomai

Pénteken este hatalmas vihar söpört végig az ország területén, és habár az ítéletidő óta eltelt négy nap, több helyen még jelenleg is láthatóak az erős szél következményének nyomai. Lapunk olvasói korábban már minden bizonnyal értesültek arról, hogy a vihar milyen károkat okozott Szabadkán és a hozzá tartozó települések egy részén. Fák dőltek ki, ágak törtek le, és a viharos erejű szél helyenként a tetőszerkezeteket sem kímélte, mindezek következményeként autók rongálódtak meg, és az aluljárók természetesen ezúttal is egy ideig járhatatlanná váltak. A vihar közben és után készített fényképek gyorsan bejárták a közösségi oldalakat.

(Fotó: Sándor Zoltán)

(Fotó: Sándor Zoltán)

A palicsi Meteorológiai Állomásról hétfőn kapott adatok alapján elmondhatjuk, hogy a pénteki vihar is bebizonyította azokat a korábbi megfigyeléseket, hogy az esőzés adott pillanatban viszonylag kis területre korlátozódik, és intenzitása is változó. Pénteken Palics területén mindössze négy milliméter csapadék hullott, míg Szabadka város területén 29. A Meteorológiai Állomás a szélerősséggel kapcsolatban csak palicsi adatokkal rendelkezik, ott másodpercenkénti 14 méteres sebességgel fújt a szél, ami ugyan erősnek tekinthető, de korántsem mondható viharos erejűnek, tehát kijelenthetjük, hogy a szél erejében is nagy különbségek voltak.

A szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat képviselőjétől hétfőn megtudtuk, hogy a céget nem érte felkészületlenül a vihar, hisz az illetékes városi szervektől megkapták a figyelmeztetést, így megerősített ügyelettel várták a történéseket. Elizabeta Tumbas, a közvállalat technikai igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a vihar nyomainak eltüntetése már péntek este elkezdődött, és elsődlegesen az utakat igyekeztek járhatóvá tenni. A munkálatokban, amelyek hajnal egy óráig folytak, összesen 14 személy vett részt, motorfűrészekkel, illetve emelőkkel, valamint egy ultot is bevetettek, amivel a nagyobb fákat távolították el. A munkálatok szombaton délelőtt folytatódtak. E két napon 46 helyszínen dolgoztak a közvállalat munkatársai.

– A bejelentések pontos számát nem tudjuk, hisz ma is folyamatosan érkeznek. Többek között a Szerbiai Villanygazdaság szabadkai részlegéből, mivel a leszakadt ágak még mindig több helyen zavarják az áramellátást – fogalmazott Elizabeta Tumbas.

Az előrejelzések alapján az elmúlt héten tapasztalható változékony időjárást követően a hét elején felmelegedés várható, azonban a hétvégén visszatérhet az esős, hűvös időjárás.