2024. április 26., péntek

Akadozik az aratás

A változékony, esős időjárás miatt közép-Bánátban nem halad az aratás a tervezett ütemben. A körzetben a búzával bevetett 55 700 hektárnyi területnek mintegy a 15 százalékán aratták le a termést. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a sűrű esőzés kihat a hozamra, de elindulhat a mag csírázása is.
Az árpa és a búza aratása Bánátban június 10-e és 15-e között kezdődött, vagyis a megszokottnál két héttel korábban. A mag teljes mértékben beért, és kezdetben rendkívül derűlátó jóslatokat lehetett hallani a hozamot illetően. Az aratás megkezdése óta azonban ezek a jóslatok némileg módosultak, a hektáronkénti átlaghozam ugyanis eddig négy és nyolc tonna között alakult, illetve 6-7 tonna volt. Bánátban ez nem számít rossz termésnek, de szinte biztos, hogy az idei hozam kisebb lesz a tavalyinál, de különösképpen a tavalyelőttinél, amikor rekordmennyiségű gabona termett. Ugyanakkor az eddig betakarított búza minősége jó, és a mag nedvességtartalma sem haladja meg a 13 százalékot, ami elfogadható. Tekintettel arra, hogy még július elejére is esőt jósolnak, így nyilvánvaló, hogy az idei aratás gondot okoz majd.
A körzetben összesen 3700 hektáron vetettek árpát, és eddig ennek az egyharmada került a magtárakba. A hozam valamivel alacsonyabb, mint a búzánál, ugyanakkor a mag minősége kielégítő.
Az elmúlt években megnövekedett az érdeklődés az olajrepce iránt, mivel megfelel neki a gyengébb minőségű föld is. Az idén négyezer hektáron termett, s a hozam nem éri el a tavalyi átlagot, ami 3,2 tonna volt hektáronként.