2024. április 26., péntek

Fejünkben versek, körülöttünk dalok

Arany János költeményei, magyar népdalok, egyházi énekek hangzottak el Szabadkán, a VM4K klubjában
(fotó: VM4K)

(fotó: VM4K)

A múltba repítette vissza közönségét a szabadkai VM4K klubjában csütörtök este Az örökség című verses-énekes előadás. Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt, Radnóti-díjas versmondók Arany János-műveket adtak elő, Török Noémi, Arany Páva Nagydíjas népdalénekes előadásában pedig ősi magyar népdalok és egyházi énekek csendültek fel.
A verses-énekes előadás alatt az előadók és a közönség együtt élhette át Arany költészetének hangulatát.
– Kiskorom óta foglalkozom népdalénekléssel, a bácsfeketehegyi művelődési egyesületbe kezdtem el énekelni, majd a szabadkai középfokú Zeneiskolában képeztem tovább a hangom, jelenleg a Művészeti Akadémia hallgatója vagyok. Az együttműködésünk Ákossal és Péterrel tavaly szeptemberben kezdődött, ez a 36. fellépésünk. Az anyaországban, Kárpátalján, Horvátországban is jártunk, e hétvégén ismét Kárpátalján lépünk közönség elé. Ősi népdalokkal és egyházi énekekkel egészítem ki Az örökség című előadás anyagát – nyilatkozta lapunknak Török Noémi.
Az előadás során a verseket a két Radnóti-díjas versmondó előadásában hallhattuk.
Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke beszélt az előadás létrejöttéről.
– Ez az előadás az Arany János Emlékév egyik programja, amelyet az Arany János Emlékbizottság támogatott. A Vajdasági Versmondók Egyesülete vállalta, hogy az emlékév kapcsán 60 helyszínen lép fel a Kárpát-medencében. Három produkciót ölel fel ez a program, a fiatalokkal készült Toldi és a Családi kör másképben, továbbá az Az örökség előadást. Ez a produkció megpróbál egyfajta összegzést, keresztmetszetet adni Arany Jánosról a közönségnek, olyan szövegekkel, amelyeket a publikum ismer, valamint amelyek nélkül ez a 45 perc nem lett volna kerek egész.
Tóth Péter Lóránt, Radnóti-díjas versmondó Kunszentmiklósról járt Vajdaságba a próbákra.
– Ákos és én már rég ismerjük egymást, egy hullámhosszon vagyunk. Szerettük volna, hogy ha az előadás alatt nem csak a két férfihang szólal meg, hanem hogy a balladákat, verseket olykor egy énekhang is erősíti, vagy éppen könnyíti. Így került a képbe Noémi, akinek gyönyörű hangja kiegészíti az előadást. Nagyon különleges produkció ez, hiszen Arany János önmagában nagy különlegesség. Az ő kifejezőkészsége, szókincse lenyűgöző, főleg egy olyan világban, ahol mindenki inkább elektronikusan kommunikál. Emiatt is hasznos ez az előadás, érezteti, hogy a kommunikáció legfontosabb formája a beszéd és a nyelv.