2024. április 26., péntek

Ki önti bronzba Péter király szobrát?

Miután leállították az újabb versenypályázat kiírását a Köztársaság térre tervezett Péter király szobor elkészítésével kapcsolatban, a Városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal tárgyalási eljárásba kezdett, pályázati felhívás nélkül.

A tervek szerint a Köztársaság téren, ezen a helyen áll majd I. Péter szerb király szobra (Dávid Csilla felvétele)

A tervek szerint a Köztársaság téren, ezen a helyen áll majd I. Péter szerb király szobra (Dávid Csilla felvétele)

Ez azt jelenti, hogy a Városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal (VNTH) meghívást intéz az általuk kiválasztott vállalatokhoz, ilyen módon próbálnak kivitelezőt találni a szobormű elkészítéséhez és felállításához. Három öntödével lépnek kapcsolatba: a sopotival, a csenejivel és a vrčinivel.

A 021.rs hírportál beszámol arról, hogy a VNTH azért döntött a tárgyalási eljárás útján történő választási modell mellett, mert az előzőleg kiírt pályázati felhívásra senki sem jelentkezett. Mivel a tervek szerint az emlékműnek november 22-éig el kell készülnie, továbbá Zoran Ivanović szobrásznak július 5-éig át kell adnia az önkormányzatnak a szobormű makettjét, egy új versenypályázat kiírása megkérdőjelezné a munkálatok befejezésének a határidejét. A határidő viszont ebben az esetben meglehetősen fontos, hiszen november 22-én ünneplik Szerémség, Bánát és Bácska a Szerb Királysághoz való csatolásának 100. évfordulóját.

A VNTH szerint sem a projektumra vonatkozó szerződésének a feltételei, sem a műszaki leírása nem változik. Emlékeztetőül: A király szobrának elkészítésére 12 millió dinárt irányoztak elő a városi költségvetésben. Elkészítőjének bronzból ki kell majd öntenie a szobrot, el kell hoznia Újvidékre, meg kell építenie a márvány talpazatot, és fel kell állítania a szobrot.

A szoborállítási javaslat a Vajdasági Múzeum, a Városi Múzeum, a Matica srpska, a Történelmi Levéltár és a Városi Könyvtár igazgatóitól származott. A városi tanács még 1938-ban döntött arról, hogy ennek a királynak szobrot kell emelni, de a második világháború utáni hatalom értelemszerűen nem foglalkozott különösképpen ezzel a királyi korszakból származó döntéssel.