2024. április 26., péntek

Megvannak a januári vb csoportjai

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) elkészítette a jövő januári, dán–német közös rendezésű férfi világbajnokság csoportbeosztását. Magyarország a D csoportba került, ellenfele Svédország, Katar, Argentína, Egyiptom és Angola lesz, továbbá arra az ágra kerültek a dánok és a norvégok, „elkerülték” viszont a világbajnok franciákat és az Európa-bajnok spanyolokat.

A szerb válogatott ellenben nem mondhatja magát ilyen szerencsésnek, egy csoportba került a franciákkal, a németekkel, az oroszokkal, a brazilokkal és (az IHF közleménye szerint egységesen induló) Koreával, ráadásul egy ágra került a spanyolokkal és a horvátokkal is.
Az IHF egyébként visszaállította a korábbi középdöntős rendszert, vagyis három csapat jut tovább a csoportokból, majd következik az ág másik csoportjából érkező továbbjutók elleni három mérkőzés, és a középdöntős csoportok első négy-négy helyezettje alkotja majd a legjobb nyolc mezőnyét.
Az IHF szombati közleménye szerint a pjongcsangi téli olimpiához hasonlóan minden bizonnyal a világbajnokságon is egységes koreai csapat indul, amely az A csoportban játszik majd.
A vb-t január 10. és 27. között rendezik. A győztes kijut a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.
A világbajnokság csoportbeosztása:
A csoport (Berlin): Franciaország, Németország, Oroszország, Szerbia, Brazília, Korea.
B csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán.
C csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia.
D csoport (Koppenhága): Svédország, Magyarország, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola.
A csoportmérkőzésekre január 10. és 17., a középdöntőre 19. és 23. között kerül sor. Az elődöntőket január 25-én játsszák Hamburgban, a helyosztókat pedig január 26-án és 27-én rendezik Herningben.