2024. április 26., péntek
Világzene Szabadkán és Palicson

Színvonalas és különleges volt

Lezajlott a vajdasági viszonylatban egyedülálló EtnoFest
Dresch Mihályék ez alkalommal is elkápráztatták a közönséget

Dresch Mihályék ez alkalommal is elkápráztatták a közönséget

Tizenötödik alkalommal került megrendezésre az EtnoFest a hétvégén. A csütörtöktől vasárnapig tartó fesztiválon tíz ország világzenei együttese képviseltette magát Szabadkán és Palicson. A visszajelzések alapján az idei fesztivál programja volt az eddigi legerősebb.
– Négy napig tartott a fesztivál, csütörtökön a programot a szabadkai Zenedében egy kiváló horvátországi énekesnővel kezdtük, ami remek lendületet adott a fesztiválnak. A fő helyszínünk, mint mindig, a palicsi Vigadó volt. Idén a fesztiválra 10 országból érkeztek a zenészek és 11 zenei produkciót hallhatott a közönség. Érkeztek előadók többek között a Kanári-szigetekről, Szicíliából, sőt a Szaharából is. Nagy örömmel fogadtuk a zenekarokat, akik nagyon jól érezték magukat, mi pedig mindent megtettünk annak érdekében, hogy Palicsot és Szabadkát is a legjobb fényében mutathassuk be a vendégeinknek. A zenei produkciók közül egyiket sem tudnám kiemelni, mint legjobbat, hiszen kifejezetten erős volt az idei program. Minden előadás a világzenéhez tartozik, és azon belül pedig különböző kisebb zenei formákat képviseltek az együttesek, amelyekkel ritkán találkozhatunk. Lehetőségünk volt olyan előadásokat, és hangszereket hallgatni, amelyek például kizárólag a marokkói vagy a Kanári-szigeteki zenében találhatóak meg. E mellett természetesen örömmel fogadtuk azokat a zenekarokat is, amelyeket már évek óta ismerünk. Kiváló magyarországi zenészekkel találkoztunk, akik a magyar hagyományos zenét és a jazzt ötvözik, ezt a kombinációt a közönség is nagyon szereti. Reméljük, hogy a jövőben is ezt a színvonalat tudjuk hozni – nyilatkozta a fesztiválról annak szervezője, Dejan Vujinović, aki beszélt a fesztivál látogatottságáról és jövőjéről is.
– Most, hogy lezárult az idei rendezvény, a héten átgondoljuk, hogy a jövőben hogyan szervezzük a fesztivált. Sokkal több támogatásra lenne szükségünk ahhoz, egy egy ilyen fesztivál létrejöjjön, és életben is maradjon. Tizenöt éve szervezzük az EtnoFestet, remélem, hogy jövőre nagyobb anyagi támogatással, és nagyobb médiatámogatással nagyobb keretekben tudunk majd gondolkodni, és olyan programokat hozni Szabadkára, amelyet máshol nem hallhatunk. A fesztivál az egyik legjobb szabadkai zenei fesztivál, sőt zenei kínálatát tekintve vajdasági viszonylatban is egyedülálló. Idén több közönségre számítottunk, szombaton majdnem telt házzal zajlottak a programok, ám az időjárás hirtelen változása kihatott a látogatottságra is. Évek óta úgy gondoljuk, hogy nem érint bennünket a látogatók száma, hiszen az a fontos, hogy akik eljönnek, jól érezzék magukat, halljanak valami újat, kapjanak egy olyan kulturális impulzust, amiben máshol nem lenne részük. A visszajelzéseink alapján az eddigi fesztiválok közül valószínűleg ez volt a legerősebb – hallhattuk a szervezőtől.