2024. április 26., péntek

Díj a társulat összjátékáért

Zágrábban kapott elismerést a szabadkai Népszínház magyar társulata

A szabadkai Népszínház magyar társulata elnyerte a legjobb társulati összjátékért járó díjat Gerincbántalmak című előadásával Zágrábban, a 42. alkalommal megrendezett Fadil Hadžić Szatíranapokon.
A Gerincbántalmakat, amely 2 éve szerepel a társulat repertoárjában, Veljko Mićunović állította színpadra. Pálfi Ervin, Kovács Nemes Andor, Pesitz Mónika, G. Erdélyi Hermina és Ralbovszki Csaba Ingrid Lausund vígjátékában nyújtott fergeteges alakítását több fesztiválon is élvezheti majd a nagyérdemű.
– Hetven előadás jelentkezett a szatíranapokra, ebből 12 produkciót mutattak be, és közöttük osztottak szét különböző díjakat, mi a társulat összjátékáért vehettünk egy díjat. A Gerincbántalmak arról szól, hogy a munkahelyi stressz hatására hogyan változnak át az emberek, hogyan hat rájuk a verseny, ami a munkaerőpiacon zajlik, és mit kell tenniük azért, hogy a munkahelyük megmaradjon, még akkor is, ha az az emberi határokat sérti. Valójában ez a kapitalizmus ellen íródott, és annak anomáliáit boncolgatja emberi szempontból, mindezt igényes német humorral fűszerezve. Örülünk a díjnak, méltán fogadhattuk, hiszen a darab dialógusai pörgősek, erőteljesek és dinamikus játékstílust követelnek, így sok energiát fektettünk a próbákba és az előadásba is. A fesztiválokon való részvétel nagy dolog a színházi évadunk szempontjából, szeretnénk tágítani a határainkat, minél több fesztiválon részt venni, és szélesebb rétegnek megmutatni a repertoárunkat – nyilatkozta a zágrábi sikerekről Gyarmati Kata, a magyar társulat igazgatója.