2024. április 26., péntek

Javarészt bejáródott programok

Milyen munkát végzett a Zentai Vöröskereszt?

A Vöröskereszt zentai szervezete a felgyülemlő gondok ellenére az elmúlt négy évben is sikeresen végezte a tevékenységét. Tömören így lehetne összefoglalni a szervezet szerda esti évi közgyűlésén elhangzottakat. Az összejövetelen újraválasztották a Vöröskereszt eddigi titkárát, Muškinja Milant, aki az elmúlt négy évet összegezve kiemelte, hogy tevékenységüket az önkormányzat is elismeri.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A szervezet a hagyományos aktivitása mellett a négyéves időszakban több, emberi jogokkal kapcsolatos előadást is tartott a község iskoláiban és óvodáiban – mondta el a titkár. Évente több véradási akciót is tartottak a városban és a község falvaiban. Beszámolt arról is, hogy az év elejétől az új törvény értelmében havonta szerveznek véradási akciót a helyi közösségekben, az akciókon átlagosan 40–60 önkéntes véradó vett részt. A titkár kitért arra is, hogy a véradók elöregedése miatt egyre kevesebb a véradó.

A Vöröskereszt az elmúlt négy évben elsősegélynyújtó és házi ápolási tanfolyamokat is tartott, amelyek közül az utóbbi rendkívül népszerű a zentaiak körében. Sokan azért jelentkeznek a képzésre, hogy a tudnivalókat elsajátítva külföldön végezzék ezt a tevékenységet, vagy gondozni tudják idős hozzátartozóikat. Több ruhagyűjtési akciót is szerveztek a rászorulók számára, valamint a népkonyha támogatásában is részt vettek. Tavaly mintegy 800 kiló, az idén pedig 1 tonna élelmiszert adományoztak az intézménynek – emelte ki a szervezet titkára. Emellett a zentai óvodák számára is juttattak mintegy 300 kilogramm élelmiszert.

Az egészségházzal karöltve az elmúlt években is részt vettek a szív és az egészség világnapjának a programjaiban, és rendszeresen látogatták azokat a személyeket, akik a szabadidejüket az idősek napközijében töltik.

A Vöröskereszt legtömegesebb rendezvénye szabályszerűen az idősek számára megrendezett Napsugaras ősz volt; emellett a Vöröskereszt hetében évente ellátogatnak a város általános iskoláiba. Sokan vesznek részt a Futás a boldogabb gyermekkorért versenyen, amelyet több egyesülettel karöltve szerveznek meg. Egy új törvény értelmében azonban nem elég volontőrökkel biztosítani a terepet, hanem engedéllyel rendelkező biztonsági őröket is alkalmazniuk kell, ez pedig nagyon sokba kerül, pedig lényegében nem csinálnak semmit.

Az ülésen a jelenlévők megválasztották a küldötteket a szerbiai és a tartományi szervezetbe.