2024. április 26., péntek

Topolya első világháborús történelméről

A készülő kiadvány szerkesztői számítanak a polgárok segítségére is

Számos vajdasági magyarlakta település első világháborús történelmét felkutatták, dokumentálták, esetenként valamilyen kiadványban, könyvben foglalták össze. Topolya egyelőre még „adósa” az utókornak egy ilyen kiadvánnyal. Helytörténészek egy csoportja most munkához látott, és a polgárok segítségére is számítanak.

Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnöke elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt már megfogalmazódott a topolyai helytörténészek körében, hogy az első világháború eseményeit is fel kellene dolgozni, dokumentálni. Társaival, Kocsis Antallal, Pastyik Lászlóval, Cservenák Pállal és Nagy Tiborral közösen elemezték a már meglévő anyagot, illetve megbeszélték, hogy megkezdik az intenzívebb munkát. Már többször is jártak a Szabadkai Történelmi Levéltárban, valamint máshol is próbáltak dokumentumokat fellelni. Több mint 900 nevet sikerült beazonosítani, olyanokét, akik valamilyen módon részt vettek a háborúban. Terveik szerint még idén kiadnának egy könyvet, melyben a topolyai áldozatok névsora mellett azt is leírnák, hogyan éltek az emberek – ükapáink, ükanyáink, dédapáink, dédanyáink – az első világégés idején. Topolya egyfajta adósságot „törleszt” ezzel, hiszen a környező községekben és településeken, Zentán, Magyarkanizsán, Péterrévén, Óbecsén ezt a témát már feldolgozták.

Kocsis Antal helytörténész azt is elmondta, hogy ebben a könyvben szerepelnek majd azok a bajsaiak is, akik részt vettek az első világháborúban. A polgárok a kezdeményezésről hallva nagyon sok anyagot, fotót és dokumentumot adtak át. Eddig már mintegy 300 kép gyűlt össze. A könyv lexikális részét készíti, közel ezer személy adatait dolgozta már fel. Olyan érdekes személyek adataira is sikerült rábukkanni, mint Zöldi Pálé, aki topolyai származású, később Szegeden élt és néprajzkutatóként, népmesegyűjtőként írta be magát a történelembe. Kocsis azt is elmondta, hogy Cservenák Pál a könyvben összefoglalja az első világháborút megelőző évek eseményeit, illetve, hogy hogyan zajlott az élet Topolyán a világégés alatt és utána. Nagy Tibor pedig azokról a híres első világháborús csatákról ír, melyekben a topolyai katonák is részt vettek.

A helytörténészek kérik a lakosságot, hogy akinek bármiféle dokumentuma, fényképe, egyéb tárgya van, ami az első világháborúból származik, azt megmutathatja Kocsis Antal helytörténésznek személyesen, vagy jelentheti neki a 024/714-880-as telefonszámon. A tárgyakat természetesen vissza fogják szolgáltatni, és előre is köszönik a segítő szándékot. A tervek szerint fényképeket, különféle dokumentumokat, levelezőlapokat, katonai kitüntetéseket, szuronyokat és egyéb ereklyéket is be fognak majd mutatni a könyvben.