2024. április 26., péntek

Mátyás király a KDSZ-ben

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának színházi estje az emlékév alkalmából

2018-ban Mátyás király-emlékévet ünneplünk. Mátyás korának vitathatatlanul egyik legfontosabb európai uralkodója, a művészetek és tudományok pártolója, és a déli végek védelmezője volt.

A kérdés, hogy ki számunkra Mátyás király, mi az öröksége ma? A tréfás mesék? A mondák? A fekete sereg? A tudós király budai világhírű reneszánsz udvara? Az igazságos és irgalmas keresztény király? A török invázió elleni délvidéki végvárrendszert megerősítő uralkodó?

Immár hagyományt teremtve, második alkalommal, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján felkérte a zsűrit, hogy válasszanak ki különdíjként 4 társulatot, akik 15 perces előadás keretében adjanak választ erre a kérdésre.

A nagy szabású színházi estre, melynek címe Mátyás király Szabadkán, ma, június 22-én, 18.00 órakor a Kosztolányi Színházban kerül sor.
Fellép az újvidéki Európa Kollégium Színtársulata, Incognito című összeállításával, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház előadásának címe: Mátyás király és Toldi, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület A névnapi összeesküvés című produkcióval lép fel, a szenttamási Liliomfi színjátszó csoport produkciójának címe: Miből van a legtöbb a világon?.

Binszki Teréz és Némedi Imre pedig Vörösmarty Mihály: Szép Ilonka c. háborús időben történő szerelmi idilljét adja elő.

Az est folyamán a vidám reneszánsz hangulatot a Hollóének Hungarica középkori magyar zenét játszó együttes biztosítja.