2024. április 26., péntek

Rövidebb a célhoz vezető út

A tartomány egymilliárd dinárt fordít a vajdasági egészségügy korszerűsítésére

Egymilliárd dinár támogatáshoz jutottak a vajdasági egészségügyi intézmények a Tartományi Titkárság jóvoltából. Mintegy 14 település és összesen 20 egészségügyi intézmény vásárolhat új és korszerű orvosi berendezéseket és felszereléseket.

Az egészségügy továbbra is az első helyen szerepel a tartományi kormány céljai között (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Az egészségügy továbbra is az első helyen szerepel a tartományi kormány céljai között (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke pénteken elmondta, hogy e szerződéskötés a kormány kétéves munkájának a koronája. Kiemelte, hogy az egészségügybe történő befektetés továbbra is az első helyet foglalja el a tartományi kormány céljai között.
– A támogatás révén a legkorszerűbb CT-készülékeknek és a mágneses rezonanciavizsgálathoz szükséges berendezésekhez juthatnak hozzá a vajdasági intézmények. Ezáltal pedig emelkedhet az orvosi ellátás színvonala, ami a kezdetektől a tartományi kormány egyik alapcélja – mondta Igor Mirović.
Dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár elmondta, hogy a befektetés révén lényeges mértékben javulhat a vajdasági egészségügyi rendszer.
– Ez csupán a beruházások kezdete. A vajdasági egészségügy egyre szebb jövő elé néz, a betegek pedig megtapasztalhatják a korszerű és hatékony egészségügyi ellátás előnyeit – hangsúlyozta az egészségügyi titkár.
Igor Mirović emlékeztetett arra, hogy folyamatban van a pancsovai Közkórház épületének, valamint a Vajdasági Klinikai Központ néhány részlegének a felújítása, ezenkívül a szabadkai és a zombori, valamint a mitrovicai közkórházak teljes mértékű átalakítása is befejeződik a közlejövőben.
– A Vajdasági Klinikai Központ B és C blokkjának felépítése a legfontosabb lépések egyike. A tervek szerint őszre befejeződnek a szükséges eljárások, és az év végén vagy a következő év elején megszülethet az erről szóló szerződés is – mondta a tartományi kormányfő.
Kiemelte, hogy a következő években egyre intenzívebb ütemben zajlanak majd az egészségügyi rendszer javítására és hatékonyságának növelésére fordított beruházások, beleértve az összes vajdasági regionális kórház felújítását és az egészségügyi alapellátás és eljárás javítását.
– A cél felé vezető útnak a felét már megtettük, eddig 3,7 milliárd dinárt fektettünk be annak érdekében, hogy biztosítsuk és növeljük az egészségügyi ellátás színvonalát – közölte Igor Mirović.
A Zentai Kórház 44 millió dinár támogatást nyert a tartományi titkárságtól. Dr. Vasas Mihály, a kórház főigazgatója elmondta, hogy az intézmény fennállása óta még nem kapott ekkora összeget.
– Három nagyobb beruházásra sikerült támogatást nyernünk. Nagyon régi álmunk volt egy CT-készülék beszerzése, erre most került sor, 33 millió dinár értékben. Az ortopédiai műtőben pedig új műtőasztalt és különféle segédeszközöket vásároltunk, így teljesen fel tudjuk újítani az ortopédműtőt, amire nagyon nagy szükség van, 5 millió 700 ezer dinár értékben pedig egy korszerű ultrahangos készüléket vásárol majd a kórház. Erre nem csupán azért van szükségünk, hogy leváltsuk a régi készüléket, hanem mert az új műszer révén pontosabb diagnózist állíthatunk fel – mondta az igazgató.