2024. április 26., péntek

Halálos áldozatokat követelt az ítéletidő

Szerbiában Prijepoljeból és Belgrádból jelentették a legkellemetlenebb időjárási viszonyokat

Európa egy részén tegnap délután óta rendkívüli körülmények uralkodnak, a kontinens több térségében viharos erejű szél, erős zivatar, vagy jégeső okoz fennakadásokat, illetve követel áldozatokat. A lengyelországi Wołominban az alpolgármester halt bele azokba a sérülésekbe, amelyeket akkor szerzett, amikor rázuhant egy, a viharos szél által letépett hatalmas ág. Ugyanebben a városban, illetve annak környékén 10 másik személy megsérült, több mint 300 épületben kár keletkezett, a tűzoltókat pedig 4 300 alkalommal riasztották a polgárok. Lengyelországban reggel óta 74 ezer háztartás áram nélkül maradt.

Az osztrák Stájerország déli régiójában folyók öntöttek ki, kidőlt fák és leszakadt ágak zuhantak az utakra, illetve házakra, gépjárművekre. Ebben a régióban négyen sérültek meg. Isztrián csütörtökről mára virradó éjszaka 82 km/h-ás sebességű szél süvített végig, Rovinjban 20 perc alatt 50 mm eső esett, ami a júniusi havi átlag kétharmadának felel meg. A hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű víz miatt több pince is víz alá került, de egyes utcákat, utakat is elöntött a víz. Kvarner környékén 85 és 120 km/h-ás sebességű szélre figyelmeztették a lakosságot.

Szerbiában eddig Prijepoljeban okozta az ítéletidő a legnagyobb kárt. A nyugat–szerbiai városban tegnap este kezdődött a viharos széllel kísért heves esőzés, hirtelen rekordmennyiségű eső zúdult alá, ami meghaladta a csatornarendszerek kapacitását, így termőföldek, utak, utcák és házak kerültek víz alá. A helyiek elmondása szerint a környéken tetemes kár keletkezett a gyümölcsösökben.

Az „árvíz” ma a délelőtti órákban Belgrádba is megérkezett. A forgatókönyv ugyanaz volt: rövid idő alatt hatalmas mennyiségű eső esett, amit a csatornahálózat nem tudott elnyelni, így több utcán és úton is magasan állt a víz. Ez a zivatarrendszer állítólag Bánát keleti és déli régiójának, valamint a Morava térségének irányába terjed.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet az ország egész területének vonatkozásában narancssárga riasztást adott ki a viharos erejű szél és a heves esőzés miatt. Az előrejelzések szerint holnaptól valamelyest békésebbre fordulhat az időjárás, ugyanakkor a hőmérséklet jóval az ilyenkor jellemző átlag alatt alakul. A következő két éjszaka Vajdaság legnagyobb részén 10 Celsius-fokig csökken a hőmérséklet, míg napközben esetleg a 20-21 Celsius-fokot éri majd el. Jelentős felmelegedés esetleg a jövő hét második felében veheti kezdetét, viszont ezzel egyidejűleg a csapadékhajlam is ismét fokozódhat.