2024. április 26., péntek

Felvillanyozódott az autópiac

Még egy százalékkal több új autót sem sikerült eladni májusban az EU-tagállamokban a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az európai autógyártók szakmai szervezete (ACEA) szerint a múlt hónapban 1,398 millió személygépkocsi került új tulajdonosához, ami 0,8 százalékos bővülés 2017 májusához képest. Szerényen növekedtek az eladások az első öt hónapban is: éves összevetésben alig 2,4 százalékkal, vagyis 2018 kezdete óta május végéig összesen 6,879 millió új gépkocsit vásároltak az uniós polgárok.

Abszolút számokban kifejezve csak egy kis részük volt elektromos autó. Arányait tekintve azonban már sokkal biztatóbbak az adatok (éves összehasonlítás esetén).

Globálisan ugyanez tapasztalható. Az elektromos gépjárművek értékesítési statisztikáit összefoglaló adatbázis (EV-Volumes) szerint az első negyedévben az árammal feltölthető személy- és tehergépkocsik eladásai világszerte csaknem 59 százalékkal emelkedtek a 2017 januárja és március vége közötti periódushoz képest. Ráadásul a 2018 első három hónapjában eladott 312 400 új konnektoros jármű 52 százaléka kizárólag árammal működik.

A látványos előrehaladás elsősorban az egy-egy országban biztosított vásárlási kedvezmények és támogatások eredménye. Az első negyedévben Kínában, Kanadában, Hollandiában, Dél-Koreában, Finnországban vásárolták leginkább a villanyautókat, amelyekből Európában a legtöbb a norvég utakon fut. Norvégia az eladások tekintetében is vezető helyet szerzett magának: a januártól március végéig értékesített új autók 46 százaléka már teljes vagy részben elektromos meghajtású volt. Az északi ország azzal is dicsekedhet, hogy a területén már most is a legmagasabb az egy főre jutó villanyautók száma.

Bár ezek látványos eredmények, a hagyományos – belső égésű – motorokkal felszerelt személygépkocsik továbbra is a legkeresettebbek. Az európai piacon azonban tavaly már 39 százalékkal több elektromos autót vásároltak, mint a megelőző évben; ez 217 ezer tisztán árammal működő járművet jelent. Csekélynek tűnő mennyiség, ám az előrejelzések szerint 2025-re az eladási darabszámuk már elérheti akár az évi 5 milliót is.

Az idei első három hónapban folyamatosan emelkedett az értékesített elektromos autók száma. Követve a 2014 és 2017 közötti időszak „divatját”. Akkor az ilyen típusú személygépkocsik eladásai már majdnem megnégyszereződtek. Az EV-Volumes úgy kalkulál, hogy ilyen ütem esetén 2027-ben a megvásárolt új autók fele már az árammal tölthetők csoportjából kerül ki.

Akkor viszont már több tízmillió villanyautó lesz forgalomban a világon. Néhány évvel később (2030-ban) még több: akár 60 millió, ha beleszámítjuk az üzemanyagcellásokat is. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legalábbis ezt a becslést tette közzé.

A Bloomberg sokkal derűlátóbb. Úgy látja, hogy az elektromos gépkocsik teljes állománya 2030-ban eléri a 150 milliót. A gazdasági hírügynökség – a trollhättani (svédországi) központból működtetett EV-Volumestól eltérően – azonban arra számít, hogy az 50 százalékos részesedést az új autók piacán majd csak 2038 körül érik el, évi 55 milliós értékesítéssel.