2024. április 26., péntek

Megnyílt Szerbia legkorszerűbb sürgősségi központja

Gyümölcsöző együttműködés a tartomány és az újvidéki önkormányzat között

Megkezdte működését az új Sürgősségi Központ Újvidéken. A tegnapi, hivatalos megnyitón többek között jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő, doc. dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, is. Ők dr. Bogdan Živanović, a városi Sürgősségi Központ igazgatója társaságában és a sajtó képviselőivel körbejárták és megnézték az új épületet. A Pál pátriárka, azaz a Zombori sugárút mellett található létesítmény megépítésére és berendezésére a tartományi kormány és az újvidéki önkormányzat 410 millió dinárt különített el.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– A tartomány és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően épült meg az új Sürgősségi Központ Újvidéken. Az újonnan felépített és felszerelt létesítmény nagy mértékben hozzájárul majd az újvidéki sürgősségi szolgálat a mostaninál is hatékonyabb munkájához. Az önkormányzat új mentőautókat is biztosított a munkához. A Sürgősségi Központ jó példa arra, hogyan lehet megtervezni és megvalósítani egy nagyberuházást, egy évnél rövidebb idő alatt. A jövőben is beruházunk majd az egészségügybe, célunk az egészségvédelem szintjének növelése úgy az elsődleges, mind a másodlagos és harmadlagos prevencióval rendelkező, a tartományi kormány irányítására bízott intézményekben – mondta Igor Mirović tartományi kormányfő. Elmondása szerint az elmúlt 15-20 évben még soha nem volt ennyire effektív, precíz és nyílt az együttműködés a tartományi kormány és az újvidéki önkormányzat között, ennek eredményeit a polgárok is megtapasztalhatják. Miloš Vučević polgármester köszönetét fejezte ki a tartományi kormánynak az új létesítmény felépítésére elkülönített pénzeszközökért.

– A létesítmény megépítésével Újvidék megkapta Szerbia legmodernebb egészségügyi intézményét. Ez a projektum azt bizonyítja, hogy amikor létezik közös vízió, akarat és cél, sokkal gyorsabban és hatékonyabban megvalósíthatóak a tervek és elképzelések – hangsúlyozta a polgármester. Folyamatban van a sürgősségi szolgálatban dolgozók áthelyezése, sokukat másik objektumokból vezényeltek át az új épületbe, az új munkahelyek jóváhagyására még várni kell.

– Benyújtottuk az Egészségügyi Minisztériumnak az új munkahelyek létesítésének a jóváhagyásáról szóló kérelmet, hiszen a meglévők mellett további öt orvosra, ápolóra és sofőrre lenne szükségünk, válaszukat a következő hónap végére várjuk. A városi Sürgősségi Központ mentőautói tavaly 1,75 millió kilométert tettek meg Újvidék város területén, ami fél millióval több mint egy évvel korábban, amikor 1,25 millió kilométert tettek meg. Mentőorvosaink több mint 50 ezer vizsgálatot végeztek el a terepen. Az első rendű sürgősség esetén átlagban 6 perc és 9 másodperc alatt érkezünk a terepre – hallottuk dr. Bogdan Živanovićtól, a városi Sürgősségi Központ igazgatójától.

A telepi Sürgősségi Központ új épülete 2700 négyzetméteres. A sürgősségi osztályon kívül, a háromemeletes épületben működik az éjjeli ügyelet a gyerekek és a felnőttek számára. Az új épületben laboratórium és más szolgálatok is helyet kaptak. A garázs 2300 négyzetméteres, 37 parkolóhelyet alakítottak ki a mentő- és segítségnyújtó járművek befogadására, a többi parkolóhelyet a személyzet veheti majd igénybe.