2024. április 26., péntek

Elektromosautóalkatrész-gyárat építenek Pancsován

A Szerbiában is gazdálkodó német cégeknek a fele Vajdaságban fektetett be

Pancsován csütörtökön tették le a ZF Friedrichshafen AG leendő gyárának alapkövét. A német cég villanyautók számára gyárt majd alkatrészeket a dél-bánáti városban, az üzem várhatóan 2019 végére készül el. A gyárcsarnok alapjaiban időkapszulát helyeztek el.

vojvodina.gov.rs

vojvodina.gov.rs

Igor Mirović tartományi kormányfő nagy napnak nevezte a csütörtökit, mint hangsúlyozta, a külföldiek egyik legnagyobb itteni beruházásáról van szó. A ZF Friedrichshafen AG az autóipari komponensek legjelentősebb gyártói közé tartozik, és a világ 40 országában van jelen.
– A cég üzemcsarnokai 25 000 négyzetmétert foglalnak el, várhatóan 1000 embernek lesz munkája, s mindez kedvező jelzés más beruházók számára is – mondta Mirović. Megállapítása szerint az újabb német vállalat Szerbiába érkezése az ország gazdasági stabilitásáról és rendezettségéről tanúskodik, s ezt egyre inkább felismerik a beruházók.
– Számunkra nagy jelentőségű az az adat, hogy a szerbiai német beruházóknak a fele Vajdaság területén gazdálkodik, összesen 18 000 embert foglalkoztatnak, és ez a szám hónapról hónapra növekszik – mondta Mirović, és hozzáfűzte, hogy e tőkének az értéke 1,3 milliárd euró.
Az alapkőletételnél jelen volt Aleksandar Vučić államfő is, aki szintén kiemelte, hogy Szerbiában ez az egyik legnagyobb termelő jellegű beruházás, 160 millió euró értékű. Vučić szavai szerint olyan cégről van szó, amelynek segítségével lépést tarthatunk a világgal. Az államfő köszönetet mondott Mirovićnak és az egész tartományi kormánynak azokért az erőfeszítésekért, amiket a vajdasági ipari övezetek kiépítése és felszerelése érdekében tesznek.