2024. április 26., péntek

Lemondott az Intel elnök-vezérigazgatója

A lemondás csak formalitás volt, ugyanis Brian Krzanich a jelek szerint megszegte az Intel magatartási kódexét, így mindenképpen távoznia kellett volna

Az Intel nemrégiben egy meglepő bejelentéssel állt elő: a vállalat jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Brian Krzanich, aki 2013 óta tölti be ezt a posztot, ma lemondott, az igazgatótanács pedig elfogadta lemondását. A formális eseményre egy külső és belső vizsgálatokból álló folyamat részeként került sor, ugyanis kiderült, hogy Brian Krzanich „konszenzuálison túli” kapcsolatot ápolt egy Intel alkalmazottal, ezzel pedig megszegte az Intel magatartási kódexét, illetve a munkahelyi kapcsolatokat szabályozó irányelveket, ami minden Intel munkavállalóra kötelező érvényűen vonatkozik. Az a közleményből sajnos nem derült ki, hogy pontosan milyen kapcsolatról volt szó és ez pontosan miben ütközik az Intel fentebb említett irányelvével, de pletykák természetesen már rendelkezésre állnak. A CNBC információi szerint Krzanichnak korábban az egyik közvetlen beosztottjával lehetett viszonya, amely már régen véget ért, de az Intelnél csak most szereztek tudomást róla, így vizsgálatot indítottak az ügyben, majd a vezér beadta lemondását.

Krzanich 1982 óta dolgozott az Intelnél, ahol számos feladatkört töltött be. Pályafutását egy új-mexikói üzemben kezdte, folyamatirányító mérnökként, majd 30 évvel később ügyvezető-igazgatóvá, 2013 májusában pedig elnök-vezérigazgatóvá léptették elő. Vezetése alatt az Intel számos új területre lépett be, így meglehetősen szerteágazó portfólióval rendelkezik most. Ilyen új terület az FPGA és az IoT szegmens, de az önvezető autók piacán, a hálózati eszközök szegmensében és a vezeték nélküli eszközök területén is kínál termékeket a cég. A korábbi számítógép-központú vállalatból Krzanich adatközpont-centrikus céget varázsolt, ami nagyon jól teljesített, hiszen 2013 óta a cég részvény-árfolyama és értéke 120%-kal nőtt, a rekord negyedévek pedig egymás után érkeztek. Üröm az örömben, hogy a 10 nm-es gyártástechnológia kapcsán rengeteg nehézség merült fel, ami sok-sok csúszást eredményezett, így a cég sokkal tovább maradt a 14 nm-es gyártástechnológia mellett, mint azt korábban tervezték. Az Intel hírnevét a Meltdown és a Spectre bugok is megtépázták egy picit, plusz a javítások kiadása során tanúsított fejetlenség sem jött jól a vezetés számára.

Krzanich távozása után a vállalat pénzügyi igazgatója, Robert Swant jelölték ki ideiglenes elnök-vezérigazgatónak, míg meg nem találják azt az embert, aki elég rátermett ahhoz, hogy egy ekkora céget hatékonyan és eredményesen elvezessen. Érdekesség, hogy Brian Krzanich biográfiai oldalát el is távolították az Intel hivatalos weboldaláról. (Az ipon.hu nyomán).