2024. április 26., péntek

Mit vihetünk külföldre?

A 10 ezer eurót meghaladó pénzösszeget be kell jelenteni a vámhatóságnál

Nyaralás idején gyakran felmerül a kérdés, hogy mit vihetünk ki az országból és mit hozhatunk magunkkal külföldről, és hogy melyik értéktárgyat szükséges bejelenteni?

Akár komoly összegeknek inthetnek búcsút azok, akik bejelentés nélkül túl sok készpénzzel készülnek átlépni az országhatárt. Január 1-jétől lépett életbe a törvény, amely szerint a 10 ezer eurónak megfelelő vagy ezt meghaladó pénzösszeget írásbeli nyilatkozattal be kell jelenteni a vámhatóságnál be- és  kilépés előtt.

Snežana Karanović, a vámigazgatási osztály igazgatóhelyettese elmondta, hogy a határátkelőhelyeknél egyértelmű figyelmeztetés szerepel a kötelező jelentéstételről.

– A szerbiai lakóhellyel rendelkező polgárok és az egy évnél hosszabb ideig az országban tartózkodó külföldiek kötelesek bejelenteni, ha több mint 10 ezer eurót szeretnének átvinni az országhatáron. Bejelentés nélkül csupán az országból történő kiköltözés során vihető ki nagyobb összeg – mondta Snežana Karanović.

Újságírói kérdésre, miszerint mi történik azokkal a polgárokkal, akik például Németországban használt autók felvásárlásával foglalkoznak, a vámigazgatási osztály igazgatóhelyettese elmondta, hogy azok a személyek leginkább bankkártya használatával oldják meg a kivitelt-behozatalt, és erre nem vonatkozik a külön nyilvántartásba vétel.

A különféle értéktárgyak esetében, mint a laptop, telefon és a személyes csomag, pedig erre vonatkozó űrlapot kell kitölteniük a polgároknak.

A személyes holmi, a ruha és a lábbeli országba való behozatalára és kivitelére nem vonatkozik a nyilvántartásba vétel.