2024. április 26., péntek

Sokan nem érzik kihívásnak a kisérettségit

A bácskossuthfalvi és a pacséri iskolában jártunk

Az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében az elmúlt esztendőkhöz hasonló módon – rendben – zajlott le a nyolcadikosok magyar nyelvi és matematika záróvizsgája. Az elmúlt évi tapasztalatokkal összehasonlítva apróbb eltérések történtek csupán a diákok eredményeinek számításában – nyilatkozta dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgató.

A bácskossuthfalvi általános iskolában 28 diák kisérettségizik (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi általános iskolában 28 diák kisérettségizik (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Iskolánkban 28 diák vesz részt a záróvizsga tesztjeinek a kitöltésében. Az idén 31 nyolcadikosunk volt Bácskossuthfalván, két tanulónak még pótvizsgán kell bizonyítania, illetve egy tanuló elhagyta az iskolát év közben, és az osztályvizsga lehetőségével sem élt. Végzőseink közül hárman Magyarországon folytatják a tanulmányaikat, a legnagyobb részük pedig Szabadkán és Topolyán. A jobb tanulók főleg a gimnáziumot választják. Egy jó közepes, inkább erősebb generációt búcsúztattunk az idén, és reméljük, hogy a tesztek eredményeivel növelik majd az iskolánk tekintélyét, hiszen ezzel a vizsgával gyakorlatilag az iskolákat is osztályozzák – tudtuk meg az iskolaigazgatótól, akitől az iránt érdeklődve, hogy mekkora terhet jelent a nyolcadikos tanulóknak a záróvizsga, azt a választ kaptuk, hogy tapasztalatai szerint a gyerekek nagy részéhez nem jutott el annak a valódi értelme. Úgy érzi, hogy igazi tétje nincs számukra, mivel jelentősen több hely várja a diákokat a középiskolákban, mint ahányan befejezik az általános iskolát. Csupán azok fektetnek nagyobb hangsúlyt miatta a tanulásra, akik közkedvelt helyre szeretnének bejutni, ezek a diákok azonban egyébként is lelkiismeretesen elvégzik a feladataikat.

– A tanulókkal, illetve a tanárokkal beszélgetve azt tapasztaltam, hogy nagy hányada a gyerekeknek igazán nem érzi kihívásnak a vizsgát, mivel semmi sem motiválja őket arra, hogy jobb iskolában folytassák a tanulmányaikat. Azok veszik igazán komolyan, akik népszerűbb szakra szeretnének iratkozni, ahová nem biztos a bejutásuk, a többi diák esetében sajnos nem éri el a kívánt hatást. A tanári kart is érinti a záróvizsgáztatás folyamata, hiszen mozgatva vannak azok a dolgozók, akik iskolánkban vagy más tanintézményben felügyelik az egész folyamatot. Továbbá minden iskolából érkeznek felügyelők és úgynevezett szupervizorok. Az ő helytállásuk is kiadással jár, hiszen az utaztatást is fedezni kell, ennek pedig az anyagi vetülete az iskolát, illetve közvetve az államot terheli – nyilatkozta dr. Crnkovity Gábor, aki jónak nevezte azt, hogy az idén az eddigieknél magasabb mércét szabtak a diákoknak az illetékesek, de véleménye szerint át kellene ezt az egész rendszert gondolni, és a valós helyzethez alkalmazva, ésszerűbben újraszervezni.

A pacséri Moša Pijade Általános Iskolában összesen 18 nyolcadikos diák fejezte be a tanulmányait, 12 szerb és 6 magyar tannyelven, és mindannyian záróvizsgáznak. Erős generációtól búcsúzik a tanintézmény az idén – tudtuk meg Méhészkei Kiss Gizella igazgatónőtől.

– Az idén 5 Vuk-diplomás diákunk van a b osztályban és egy színkitűnő, illetve a magyar tannyelvű tagozatban 5-en kitűnő eredménnyel zárják a tanulmányaikat. Egy tanulónk valószínűleg magyarországi középiskolában, egy pedig németországi szakiskolában folytatja a tanulmányait, a többiek szabadkai és topolyai gimnáziumok és szakiskolák szakait választják. A záróvizsgák eddig rendben zajlottak, egy szülői értekezlet keretében igyekeztünk a várható lépésekre felkészíteni a szülőket, akik együttműködtek velünk minden tekintetben – nyilatkozta Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő.