2024. április 26., péntek
ZOMBORI SZÍNHÁZI MARATON

Elismerés Urbán Andrásnak

Az idei színházi maratonon tizenhárom előadásban mintegy 300-an léptek színpadra. Az Užicéből, Belgrádból, Zágrábból, Szabadkáról, Nagykikindáról érkezett társulatok, valamint a házigazdák három napon és három éjszakán át tartó produkcióit mintegy 3000 néző látta.
A maraton egyike azon ritka fesztiváloknak, amelyeken nem osztanak díjakat, hanem a társulatok előadásaikkal a közönség és a színművészet előtt tisztelegnek.
A fesztivált a Bosnyák Ernő életéről, munkáiról, álmairól készült, Ha Zombor Hollywood lenne című zombori előadás zárta. A darab a város egyik legnagyobb ábrándozójaként mutatja be Bosnyák Ernőt, aki elsőként hozta el a mozgóképet Zomborba, világszintű megoldásokat alkalmazott a forgatások során, ám legdédelgetettebb álmát, a Hollywooddal vetélkedő zombori filmgyárat nem sikerült megvalósítania. Az előadás rövid időn belül nagyon népszerű lett, Újvidéken például a közönség kívánságára egymás után két napon is műsorra tűzték.
A Zombori Színházi Maraton fennállásának 26 esztendejében mint mindig, most is kihirdették a zombori társulat aktuális színházi idényének legjobb szereplőit. Az elismerést Ivana V. Jovanović és Branislav Jerković vehette át. Későbbi alapítású a Színfalak mögött elnevezésű díj, amit a kulisszák mögött tevékenykedő színházi dolgozók között osztanak ki. A mostani elismerést Dejan Vuković kellékes kapta.
A zombori Népszínház a fesztivál alkalmából minden évben Nikola Peca Petrović-díjjal jutalmazza a kiemelkedő színházi vezetők egyikét. Az idén Urbán András rendezőt, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatóját jutalmazták. Az elismerést Mihajlo Nestorović, a zombori teátrum igazgatója nyújtotta át.