2024. április 26., péntek

Kevesebb a turista

Az idei első negyedévet figyelembe véve kiderül, hogy az idén 220-al kevesebb turista fordult meg a városban. Az első négy hónapban 3083-an keresték föl Zombort, míg 2017. azonos időszakában 3340 volt a vendégek száma. A belföldi turisták száma mintegy 10 százalékkal csökkent, és megcsappant a városban töltött éjszakázásaik száma is. A külföldi turisták ugyanakkor 400-zal többen voltak, ám áprilisban 5 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Ezek a Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai.
A helyi tapasztalatok szerint leginkább a kerékpáros turisták maradnak el a környékről. Egy hét múlva kiderül, mennyit javít a statisztikán a Zombori Nyár rendezvény és a Zombori Bogrács halfőző bajnokság, legalább 2000 vendégre számít a szervező, a város idegenforgalmi szervezete.
Az eredmények értékelésekor figyelembe kell venni, hogy ugyanez a turisztikai szervezet a közelmúltban attraktív helyen, a városháza földszintjén megnyitotta információs irodáját. Ami délutánonként és vasárnap – zárva tart. Mintha délután vagy éppen vasárnap nem járnának látogatók a városban.