2024. április 26., péntek

Középpontban az élettudományok

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szombaton Zentán a Dr. Berényi János Agroinnovációs Központban második alkalommal tartott konferenciát a Pedagógiai kihívások a XXI. században címmel. A tanácskozás résztvevői ezúttal az élettudományok aktualitását járták körbe a Szent-Györgyi Albert emlékév jegyében. A program szervezője Dr. Muhi Béla egyetemi tanár, a moderátor pedig édesapja, Muhi Béla volt, a Géniusz Tehetségsegítő Mozgalom megalapítója volt.

Muhi Béla a konferencia témái kapcsán elmondta, hogy amíg a XX. század elsősorban a fizika százada volt, addig a XXI. században úgy látszik, hogy a legnagyobb felfedezések az élettudományokhoz fognak kapcsolódni, és ők is ezért célozták meg ezen témákat.

– A pedagógiai hozzáállás számunkra nagyon fontos. Azt szeretnénk elérni, hogy a pedagógusok és jelen lévő egyetemi hallgatók is mintát kapjanak ahhoz, hogy hogyan lehet az élettudományokat érdekesen előadni, érdekes kísérleteket, laboratóriumi gyakorlatokat levezetni, és felkelteni a gyerekek figyelmét az élettudományok iránt. Az előadások során tudományos ismeretterjesztésre is volt példa, de a tudományos felfedezések ismertetése is, tudományos gondolkodásmódnak az átadására is volt példa.

Időt szántunk arra, hogy maga Szent-Györgyi Albert is megszólaljon és különböző videofelvételekről, az ő bölcs gondolatait hallgattuk meg, aki a tudományhoz igen eredeti módon állt hozzá és igen alapvető felfedezéseket tett elsősorban a C-vitaminnal kapcsolatban, de eredeti módon tanulmányozta az izomműködés fiziológiáját is, alapvető rákkutatási vizsgálatokat végzett, és az ezzel kapcsolatos eredeti nézeteit is ismertettük – magyarázta Muhi Béla.

Az előadók között volt Horák Kornél biológus, Muhi Béla fizikus, Horváth Bábinszki Ildikó biológus, Kucsár Sarolta doktorandusz, Máriás Ildikó kémikus, dr. Borsos Éva molekuláris biológus, Rózsa Sípos Mónika biológus. A konferencia kerekasztal-beszélgetéssel, az elhangzott előadások értékelésével záródott.

Az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.