2024. április 26., péntek

Méltó köszönet

A futball legnagyobb sztárjai és edzői nem félnek nyíltan megvallani hitüket. A dél-amerikai, az olasz, a spanyol és az afrikai focisták többsége a kezdő sípszó előtt, cserénél, gólnál égre mutató ujjaikkal, keresztvetéseikkel, vallási témájú tetoválásaikkal mutatják mindezt. A szurkolók gyakran látják, hogy kedvenceik becsukják a szemüket egy pillanatra, hogy keresztet vetnek a pályára lépésük előtt. De azok is, akik nem nézik a meccseket, a híradó sporthíreinek összefoglalóiból megjegyezték azokat a jeleneteket, amikor a játékos a mérkőzést követően térdre borulva, az ég felé emelt kézzel a Mindenhatónak ad hálát a sikerért.

Volt, aki a sikert, Isten támogatását úgy akarta megköszönni az Úrnak, hogy vállalta a gyalogos zarándoklatot La Corunából Santiago de Compostelába. Tette ezt Javier Irureta, az RC Deportivo korábbi edzője, amikor a csapata 2000-ben aranyérmes lett. A 112 kilométeres utat három nap alatt tette meg. „Az első trófeámat és Galícia számára az első aranyérmet mindenképpen meg kellett köszönni az Úrnak. És ezt ennél méltóbban nem is lehetett volna megköszönni” – mondta az újságíróknak. A zarándoklatra pedig társul szegődött hozzá José Angel Franganillo, a klub erőnléti edzője.

A Real Madrid labdarúgói 2018. május 27-én az Almudena-székesegyházban jelképesen felajánlották a Szűzanyának a Bajnokok Ligája kupáját, amelyet a május 26-i döntőben nyert a spanyol csapat. A trófeát Sergio Ramos, a királyi gárda kapitánya mutatta be, a védő Marcelo pedig virágot helyezett el a Szűzanya oltárán. A madridi székesegyházban a vasárnapi szentmisén jelen volt a spanyol csapat valamennyi tagja, valamint a klub edzői és támogatói is. A Madridi Érsekséget Jesus Vidal segédpüspök képviselte. A Real Madrid csapata a szentmisén ily módon köszönte meg az Égi Édesanya közbenjárását. A Bajnokok Ligájában szereplő csapatok közül ugyanis egyedül a Realnak sikerült háromszor egymás után megnyerni ezt a versenyt. 2014 óta negyedszer, a játékok történetében pedig tizenharmadszor szerezte meg a bajnoki címet, miután 3:1-re legyőzte a Liverpool FC csapatát.

A brazil csapatot pedig a korábbi világbajnokságokra az evangéliumi egyházak lelkészei is elkísérték. A védő Lúcio például, aki a Bayern München és az Internazionale Milano csapatában is játszott, a 2002-es, 2004-es és 2010-es versenyekre saját lelkészét is magával vitte. Az is megszokott volt, hogy a pünkösdi felekezethez tartozó játékosok közösen imádkoztak az edzéseken, valamint a meccsek előtt és után is. A csapat többi tagját ez nem zavarta.

Lionel Messi, a Barcelona játékosa, aki Argentína nemzeti válogatottjában is kulcsszerepet játszik, ígéretet tett a Szűzanyának, hogy ha hazája nyeri meg az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot, gyalogosan fogja felkeresni a San Nicolás-i Rózsafüzér Királynője-kegyhelyet. A választása azért pont erre a szülővárosához közeli kegyhelyre esett, mert ő és a zarándokhely szinte „egyszerre születtek” és „együtt nőttek fel”. Messi ígéretéhez csapattársa, Sergio „el Kun” Agüero is csatlakozott, ő azonban csak Messi szülőházától fogja megtenni a mindössze ötven kilométeres utat, futva.

Az O Globo brazil napilap szerint a brazil labdarúgó-szövetség megtiltotta a keresztvetést és a közös imát a pályán, a meccsek előtt és a szállodában. És tette ezt „a csapaton belüli felesleges feszültségek elkerülése” végett. A szövetséget, mint hangsúlyozzák, nem érdekli a játékosok magánélete, hanem elvárja, hogy a világbajnokságokon a csapatmunka terén a „világi” szellem érvényesüljön. Ennek ellenére a játékosok a pályára való bevonulásuk előtt közösen fogják kérni Isten oltalmát, mivel ez vallási hovatartozástól független szokás a csapatban.

Sokan emlékeznek arra, amikor a brazil futball sztárja, Neymar „100% Jesus” feliratú fejpántjával hívta fel a figyelmet Istenre. Más keresztény focistákon legtöbbször a „Jézushoz tartozom”, „Jézus szeret téged” feliratokat láthattuk, amint egy-egy gólt vagy győzelmet követően fölvillantak a fejre húzott mez alatt. A FIFA szabályai szerint azonban 2010 nyara óta nemzetközi meccseken egyetlen játékos sem fejezheti ki a pályán vallásos meggyőződését.

Számos futballista továbbra is Istenhez fordul munkájában is, és sikeres munkájuk után jó játékukért, góljaikért hálát adnak Istennek. Ezt az igazán Istennel élő játékosok a tilalmak ellenére a jövőben is meg fogják tenni – de csak akkor, amikor egyedül vannak. Mert tudják, hogy Isten velük, a kiváló munkatársakkal focizik, és az érdem – ahogy a fejpántok hirdették – valóban 100%-ban Jézusé.