2024. április 26., péntek

Törlesztik az elmaradt béreket

Tizenhét év után reménykedhetnek a csókai húsgyár dolgozói

Vajdaságban mintegy öt és fél ezer dolgozónak ki kell fizetni az elmaradt bérét – döntött a közelmúltban a strasbourgi bíróság, a döntés értelmében a csődbe jutott vállalatok hoppon maradt munkásainak összesen mintegy 50 millió eurót kellene kifizetni. De ki fogja az elmaradt béreket törleszteni?

A kúlai Szolidaritás (Solidarnost), a csődbe jutott vállalatok dolgozóinak egyesülete több vajdasági község (Kúla, Nagykikinda, Csóka, Nagybecskerek, Pancsova, Palánka) Önálló Szakszervezeti Szövetség-részlegével karöltve panaszt tett a legfelsőbb instanciáknál, beperelte az államot mint a csődbe jutott állami/társadalmi vállalatok többségi tulajdonosát. Olyan elmaradt bérekről van szó, amelyek kifizetésére jogerős végzést hozott a gazdasági bíróság, a dolgozók mégsem kapták meg elmaradt járandóságukat.

A strasbourgi bíróság döntése értelmében miután a csődeljárásokból befolyt pénzből nem tudták kifizetni a munkásokat, az állam köteles ezt megtenni, hiszen a szerb állam volt a többségi tulajdonos.

A csókai húsföldolgozó gyár mintegy hétszáz dolgozója reménykedhet, hogy 17 évi huzavona után valamiféle kárpótlásban részesül, hogy az elmaradt béreiket utólag kifizetik. A közelmúltban Csókán megtartott megbeszélésen nagyszámú egykori húsgyári dolgozó vett részt. A dolgozók jogi képviselői közül a megbeszélésen többen is jelent voltak. A 2000-ben bezárt, csődbe juttatott csókai húsgyár volt munkásai az Önálló Szakszervezeti Szövetség csókai részlegének szervezésében a Bela Vila étteremben tartottak gyűlést, amelyen elhangzott, hogy a gyár felszámolása alkalmával befolyt pénzből nem jutott a munkavállalók teljes bérének kifizetésére. A strasbourgi bíróság társadalmi vállalat lévén kötelezte az államot a bérkülönbözet kifizetésére.

– Több jogász és ügyvéd is dolgozik az ügyön. Sajnos a folyamat elég lassan halad, habár a kifizetések megkezdődtek, ami után felélénkült a volt húsgyári dolgozók érdeklődése. Az emberek türelmetlenek, sok a szóbeszéd, és sokan félnek az öntödében hasonló ügyben történt kellemetlenségek miatt, de az öntödések nem fordultak a szakszervezethez segítségért – mondta Vujić Szerénke, az Önálló Szakszervezeti Szövetség csókai részlegének a vezetője. – A szakszervezetünk magára vállalt minden költséget, kivéve az ügyvéd járandóságát. Mindenki, aki érdekelt a dologban, aláírt az ügyvédekkel egy szerződést, amely külön kitér arra, hogy az ügyfélnek nincsen semmilyen anyagi kiadása, csak miután kézhez kapja a neki járó pénzt, a szokásos ügyvédi tarifa (20%) helyett 12 százalékot kell fizetnie az ügyvédi szolgáltatásért, minden más költséget a nagykikindai és a csókai szakszervezet vállalt. Összesen 680 volt csókai húsgyári munkás írta alá az igénylést, hogy az ügyvédek közvetítésével végre 17 év után hozzájussanak az elmaradt bérükhöz. Naponta 5-6 ember érdeklődik a csókai irodában a kifizetés iránt. Én személy szerint szívesen segítek mindenkinek, de csak közvetíteni tudok az ügyben, és segítettem kitölteni a szükséges dokumentumokat. Kérek minden érintett volt húsgyári dolgozót, hogy legyenek türelemmel, ha vártak 17 évig, még néhány hónap türelemre lesz szükség, hogy megérkezzen a várva vártpénz – magyarázta a szakszervezeti vezető.

A húsgyár egykori dolgozóit tájékoztatták az ügyvédek arról is, hogy a strasbourgi bíróság az elmaradt bérek pótlása mellett 2000–3000 eurós térítményt, nem anyagi kártérítést ítélt meg a megkárosított dolgozóknak, amit az államnak kellene kifizetnie. A hazai bírósági gyakorlatban hasonló címen mintegy 30 000 dinárt szoktak megítélni, amennyiben a csődeljárás hat hónapnál tovább elhúzódott. A dolgozók jogi képviselői Strasbourgban jogi eljárások útján próbálják meg kiharcolni, hogy mihamarabb kötelezzék a szerb államot a megítélt kártérítési összegek kifizetésére.