2024. április 26., péntek

Nyílt nap a költőládáknál

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület 2008 óta foglalkozik aktívan a gyöngybaglyok védelmével.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

Ennek a programnak köszönhetően immár tíz éve folyamatos a gyöngybagoly (Tyto alba) számára tervezett költőládák készítése és kihelyezése, a költések ellenőrzése, valamint a ládák időszakos tisztítása is. A program célja a Topolya és Kishegyes községek területén található településeken, továbbá a környéken felmérni a gyöngybagolyállományt, és védelmi intézkedéseket foganatosítani fennmaradásuk, megőrzésük érdekében. A szomszédos községek közelebb fekvő falvai és tanyái is felmérésre kerültek, valamint szerepelnek a védelmi programban.

Mivel a gyerekek körében érdeklődés mutatkozott nemcsak az énekesmadarak, hanem a bagolyfiókák iránt is, az Arcus az idén is megtartotta nyílt napját, melyet a topolyai és a bajsai költőládák ellenőrzésével kötöttek egybe.

Több éven át stabil és rendszeres volt a költés a Bajsára kihelyezett költőládában. Az idei év azonban nem hozott sok jót a bajsai költőpár részére. A költőládában ugyanis az ellenőrzés során felnyitott tojásokat találtak, ami nyest jelenlétére utal. A korábbi években a nyest nem tudott feljutni a költőládába, az idén azonban tönkretette a fészekaljat, és ott, ahol eddig minden évben bagolyfiókákat találtunk, most csak üres tojáshéjakat láthattunk.

A Mezőgazdasági Iskola tangazdaságának a padlására helyezett költőládában fészkelő bagolypár már sokkal szerencsésebb volt. Ebben a költőládában öt fióka kelt ki sikeresen. A fiókák ornitológiai jelölőgyűrűt kaptak, majd visszahelyezték őket a költőládába, ahol a szülők még jó ideig táplálják majd őket, míg kirepülhetnek.

A topolyai Sarlós Boldogasszony-templomba tizenhat évvel ezelőtt került kihelyezésre egy költőláda, de csak tavaly volt benne először költés. Az idén hét tojásból hat fióka kelt ki, öt közülük már elérte a gyűrűzhető nagyságot. A hatodik testvérük is hamarosan megkapja a gyűrűjét.

A nyílt napra ellátogattak azok a topolyai általános iskolás tanulók, akik nyomon követik a környezetvédők munkáját, és szívesen részt vesznek az akcióikban is. A Hollandiából érkezett Joey és Kyle de la Lande Cremer nyári vakációjukat töltik Topolyán, csatlakoztak a nyílt nap csapatához, és aktívan segédkeztek a fiókák gyűrűzésekor is.

A kihelyezett költőládáknak köszönhetően a gyöngybagolyállomány vidékünkön látványosan növekedett. Már néhány pár bagoly is hatalmas eredménynek számít. Érdemes gondot fordítani rájuk, hiszen zsákmányállataik főként azok a rágcsálók, amik számos gazdának fejfájást okoznak.