2024. április 26., péntek

Humánus polgártársaink elismerése

Topolya község lakosai a Szabadkai Közkórház hűséges véradói

Június 14-e a véradók nemzetközi napja, amikor az előtt a több millió ember előtt tisztelgünk, akik véradományukkal életet, reményt adnak beteg embertársaiknak.

A pacséri Makai Károly 118 alkalommal adott vért (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pacséri Makai Károly 118 alkalommal adott vért (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ennek alkalmából a Vöröskereszt Topolyai Községi Alapszervezete a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályával és Kislinder Gábor községi elnökkel közreműködve kitüntette a jubiláló véradókat, illetve kihirdették a képzőművészeti és az esszépályázat legjobbjait. Dr. Varga Lívia, az Önkéntes Véradási Bizottság elnöke elmondta, hogy korábban a községben a lakosság 5 százaléka számított véradónak, sajnos azonban a munkaügyi törvény nem támogatja ezt a humánus gesztust.

– Megváltoztak a gazdasági feltételek, manapság a munkaadók nem támogatják, hogy szabadnapot kapjon valaki a leghumánusabb gesztusért. Ettől függetlenül arra kérem hűséges véradóinkat is, hogy tudatosítsák az ifjúságban a véradás életmentő jelentőségét – hangsúlyozta Varga doktornő.

Dr. Pintér Kabai Andrea, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályának szakorvosa elmondta, hogy Topolya községben tavaly 983-an jelentkeztek önkéntesen véradónak, ebből 866-an tudtak vért adni, és 2017-ben 80 új véradót köszönthettek.

– Ez kevesebb ugyan, mint egy évvel korábban, de ettől függetlenül a Szabadkai Közkórház betegei nyugodtak lehetnek. Még nem tudjuk, mit hoz az osztály előtt álló átszervezés a jövőben, de a továbbiakban is a cél a betegek érdekeinek szem előtt tartása – zárta gondolatait Pintér Kabai doktornő.

Kospenda József, a Vöröskereszt Topolyai Szervezete közgyűlésének elnöke felolvasta dr. Anastazija Mrđának, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztálya vezető főorvosának az üdvözlő sorait, majd átadták a rajz- és a fogalmazáspályázat elismeréseit. Az alsósok számára meghirdetett rajzpályázat első helyezettje a pacséri Vukelić Vuk, a második a szintén pacséri Mirkov Inez, harmadik a gunarasi Fodor Ivett. A felsősök közül a Nikola Tesla Általános Iskola diákjai remekeltek, első helyezést ért el Vörös Noémi, második lett Váradi Tifani, a harmadik Kokrehel Ágnes. Az esszépályázat legjobb írását Nikčević Jelena, a Tesla-iskola diákja fogalmazta meg, második lett a gunarasi Szabatos Vanessza, harmadik pedig szintén a Tesla tanulója, Rafaić Nikolina.

Végül megjutalmazták az aktív véradókat, akik közül a pacséri Makai Károly118., illetve a topolyai Apró Károly 124. alkalommal adott vért. Azoknak is hálával adóztak, akik már nem aktív véradók, így egyebek mellett Kospenda József 143. és a bajsai Hugyik Tibor 163. véradását köszönték meg.