2024. április 26., péntek

Középpontban a duális oktatás

Pénteken találkoztak a szerbiai műszaki és gépészeti középiskolák képviselői Szabadkán

Pénteken a szabadkai városháza dísztermében megtartották a szerbiai műszaki és gépészeti középiskolák képviselőinek éves közgyűlését, amelyen a középiskolák szakemberei és vezetői mellett jelen volt Gabrijela Grujić, a minisztérium duális képzésben illetékes miniszter-helyettese, Nataša Aleksić Szabadka város oktatási kérdésekkel megbízott tanácsosa, Gordana Mitrović oktatási koordinátor és Siniša Kojić, a szerbiai műszaki és gépészeti középiskolák testületének elnöke, valamint képviseltette magát a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Szakközépiskola és a szabadkai Műszaki Szakfőiskola is. A közgyűlésen magyarországi vendégek is jelen voltak, Szegedről, a móravárosi Iskolaközpont képviselője, Fekete Béla, valamint a gyöngyösi műszaki középiskola vezetője, Benyovszky Péter.
A közgyűlésen a jelenlévő szakemberek, és iskolai vezetők a mindennapi kihívások és problémák mellett a duális oktatásról is értekeztek.
– Ezeken az összejöveteleken megbeszéljük a mindennapi problémáinkat az oktatással kapcsolatban, tapasztalatot cserélünk és beszélünk a jövőről is. Természetesen beszélünk a duális oktatásról is, mivel ez több középiskolában is megvalósul, és ez által a diákok az elméleti tudás mellé gyakorlati tudást is szerezhetnek. A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Szakközépiskolában is megvalósul ez, az iskolának több vállalattal van szerződése, sikeres a program, valamint a Műszaki Szakfőiskola is nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati oktatásra – nyilatkozta lapunknak dr. Fürstner Igor, a szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója, aki beszélt a magyarországi együttműködésről is.
– Szegedről a móravárosi iskolaközpont is képviselteti magát az eseményen, ami nagy öröm számunkra, hiszen a további változtatásokhoz, tervezéshez az ő tapasztalataik nagy segítséget jelentenek. A magyarországi oktatási  rendszer kicsit fejlettebb, emiatt vannak olyan problémák, amelyeket ők már megoldottak, és az együttműködésnek köszönhetően mi már egyszerűbben tudjuk ezeket megoldani – emelte ki a szakfőiskola igazgatója.
Az előadások mellett a vendégeknek lehetőségük volt megismerkedni a szabadkai műszaki középiskolával és szakfőiskolával, valamint magával a várossal is.