Együtt a közösségért

A NIS magyarkanizsai rendezvénye

j

2018. június 14., 10:19

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A magyarkanizsai Művészetek Háza adott otthont kedden annak az ünnepségnek, amelyet a NIS Gazprom Neft kőolajipari vállalat rendezett annak okán, hogy a Magyarkanizsa községgel való együttműködése már tíz éve tart.

A Tisza Néptáncegyesület tagjai is felléptek a műsorban (Puskás Károly felvétele)

A Tisza Néptáncegyesület tagjai is felléptek a műsorban (Puskás Károly felvétele)

Az Együtt a közösségért program fennállásának tizedik évfordulója alkalmából a műsorban fölléptek a zeneiskolások, a Tisza Néptáncegyesület táncosai és a Szent Száva Szerb Amatőr Művelődési Egyesület tagjai. Az Együtt a közösségért program a NIS társadalmi felelősségvállaláson alapuló projektuma, melyet tíz éve működtet 11 városban és községben Szerbia-szerte, így Magyarkanizsán is, amely községből jelentős mennyiségű kőolajat termelnek ki. Számos egyesületet, szervezetet támogatnak ezért.

A jubileumi rendezvényen ünnepi beszédet mondott Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, Miloš Kravić, a községi képviselő-testület elnöke, a NIS képviseletében pedig Biljan Elezović igazgató, megköszönve egymásnak az együttműködést.

– Nagyon hálásak vagyunk a kőolajipari vállalatnak, mert ők a kőolajjáradék mellett pluszforrást is biztosítanak az önkormányzat számára, ez tavaly ötmillió dinár értékű volt. Az elmúlt tíz évben ez több mint 51 millió dinárra becsült összeg, amelyet a különféle rendezvényekre és infrastruktúrára költöttek pályázaton keresztül. Nagyon jó, ha vannak olyan cégeink, amelyek külön is gondoskodnak a helyi társadalmi rétegekről. Az elmúlt tíz évben sok mindenre jutott a pénzből: rendezvényekre, kisebb-nagyobb infrastrukturális beruházásokra. Tavaly a Partizan sportobjektuma nyert. Az előrejelzések alapján az idén is ötmillió dináros keret áll majd a község rendelkezésére, amire intézmények és civil szervezetek pályázhatnak – emelte ki Fejsztámer Róbert polgármester.

Nem mehetünk el azonban szó nélkül amellett sem, hogy a kőolajjáradék igencsak megcsappant az elmúlt években, a nagy gépek terhelése miatt az utak és a szántóföldjeink is megsínylik az olajosok jelenlétét. A magyarkanizsai polgármester bizakodásának adott hangot ezeknek a problémáknak az orvoslására vonatkozóan. Az igazgatóval való beszélgetésük alkalmával ezt a témát sem kerülték ki.

– Ígéretet kaptunk, a megoldástól egy kicsit messze vagyunk, de én előrevetítettem: attól függetlenül, hogy ők fizetik az adót, a kőolajjáradékot és mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket egy cégnek fizetnie kell, a géppark és a nagymértékű úthasználat legalább arra kellene, hogy késztesse őket, hogy közösen próbáljunk találni olyan megoldást, amellyel közös finanszírozásban meg tudjuk oldani ezeknek az utaknak legalább a fölújítását. Arra kaptunk ígéretet, hogy a nyáron küldenek egy javaslatot arra vonatkozóan, hogy hol, milyen formában és mekkora összegig hajlandó a NIS egy közös beruházásban részt venni – adott okot a reményre a polgármester.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége