2024. május 5., vasárnap

Egy életmű bemutatása

Pechán József munkásságáról tartottak előadást Nagybecskereken

A nagybecskereki Városi Népmúzeumban hétfőn este Pechán Józsefről tartott előadást Bela Duranci művészettörténész, Bordás Győző író és Németh Ferenc egyetemi tanár, művelődéstörténész. Az előadás valójában az április végén megnyílt Pechán József – A századforduló művésze című tárlat kísérőrendezvénye volt.
Fényképész, zenei tehetség, szobrász, karikaturista volt, verseket és színműveket írt, színészkedett is, Pechán Józsefet (1875-1922) azonban elsősorban a mai Vajdaság legjelentősebb szecessziós festőjeként tartják számon. Az 1913-as önálló tárlata az első modern kiállítás volt a Vajdaság területén.
A kiállítást a verbászi és a nagybecskereki múzeumok együttműködésével, valamint magángyűjtők hozzájárulásának köszönve valósult meg és június 15-éig lehet megtekinteni.
Mindhárom előadó hozzájárult ahhoz, hogy az egy ideig elfelejtett művész méltó helyre kerüljön Vajdaság művészettörténetében.
Pechán Józsefet 1969-ben Bela Duranci író, művészettörténész fedezte fel ismét a Szabadkán bemutatott kiállítással. Később megjelent A két Pechán című könyv, majd pedig a Pechán Józsefről szóló monográfia, Bela Duranci, Bordás Győző és Németh Ferenc közös munkájaként.
Bela Duranci értékelése szerint a nagybecskereki kiállítás a legteljesebb Pechán-tárlat, amit eddig bemutattak. Mert az első kiállítás megszervezésekor nem csak, hogy nem állt a szervezők rendelkezésére restaurátor, hanem még a katalógus nyomtatása is gondot okozott.
– Most egy muzeológiailag jól szervezett kiállítást láthattam. Ráadásul én, aki annyit foglalkoztam Pechánnal, egyes képeket most itt láttam először. Pechán Józsefet mindkét ország elfelejtette, de végül, véletlennek köszönve újra itt van. Sorsa azt mutatja, hogy ha mi is akarjuk, akkor semmi se vesz el, mondta Bela Duranci.
Bordás Győző a Pechán-monográfia egyik szerzője 14 dokumentumot bocsájtott a kiállítás szervezőinek a rendelkezésére. Mint mondta rengeteg dokumentumot feldolgoztak, de még mindig van mivel kiegészíteni azt, amit eddig Pechán Józsefről már elmondtunk, leírtunk és tudunk.
Németh Ferenc előadásában Pechán művészetének egy elhanyagoltabb részét, szegmentumát tette behatóbb tanulmányozás tárgyává, az pedig a fotóművészete volt. Azon a téren is négy-öt zsánerben jeleskedett. Úttörő fotóművészt is kell benne tisztelnünk és ezzel a nagybecskereki kiállítással került méltó helyre Pechán József immár a vajdasági fotótörténetben is.