2024. április 26., péntek

Gyorsan népszerű lett a néptánc

Tiszaszentmiklóson már két korcsoportban táncolnak a gyerekek

A Törökkanizsán a közelmúltban lezajlott Gyöngyösbokrétán tiszaszentmiklósi néptáncosok is bemutatkoztak, és ez igazán nagy szó volt, hiszen a faluból néptáncosok ez idáig nem szerepeltek ezen a nagy hagyományokkal rendelkező szemlén.

A lelkes csoport mindössze pár hónap alatt készült föl a szemlére (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A lelkes csoport mindössze pár hónap alatt készült föl a szemlére (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A táncosok dél-alföldi összeállítással lepték meg a közönséget, és nagy tapsot is kaptak, hiszen szépek, lelkesek voltak, jól táncoltak. Vezetőjük, Bacsó Elvira kérdésünkre elmondta, hogy a fiatalok mindössze fél éve táncolnak, és a koreográfusokkal március közepe óta dolgoznak együtt intenzíven:

– Tiszaszentmiklóson tavaly szilvafesztivált rendeztünk, és arra az eseményre igyekeztem összefogni a gyerekeket, készítettünk velük egy táncos összeállítást, és ettől sokan kedvet kaptak a néptánchoz. Akkor egy kiscsoporttal készültünk föl a fesztiválra, de aztán az ősz folyamán egyre többen jelezték, hogy szeretnének bekapcsolódni a munkába. Nemcsak kicsik jöttek, hanem tizenévesek is, és mindenki lelkes volt. Volt hozzá kedvem, hogy összefogjam őket, hiszen óvónő a végzettségem, és szeretek gyerekekkel dolgozni, de nem értek a néptánchoz, ezért segítséget kerestem. A Magyar Nemzeti Tanácsig és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségig jutottunk, és ők felkaroltak bennünket. Azt mondták, mindenképp kezdjek el dolgozni a gyerekekkel, ők pedig segítenek, és így is lett. Annyian lettünk, hogy két csoportra osztottam a gyerekeket, fiatalabb és idősebb korosztályra. Székházunk még nincs, de a tiszaszentmiklósi plébános jóvoltából a hittanteremben próbálunk, és esetenként a parókiával szemközti ifjúsági otthonban, amit a község engedélyez számunkra. Folytattam hát a munkát a gyerekekkel, és elkezdtük tanulni a dél-alföldi lépéseket, amikor március közepén meg is érkezett hozzánk Baji Endre néptáncpedagógus és koreográfus párjával, Gnädig Kornéliával. Attól fogva egészen megváltozott a munka, hiszen szakember kezdett foglalkozni a gyerekekkel. Kezdetben heti egy alkalommal találkoztunk, majd kétszer, a Gyöngyösbokréta előtt pedig már hetente háromszor próbáltunk, hiszen szorított bennünket az idő, és szerettük volna a legtöbbet kihozni a csoportból. Nagyon lelkesek voltak, átérezték, hogy nagy dolog előtt állunk, és szívvel-lélekkel táncoltak. Az MNT támogatásával viseletünk is lett, úgyhogy nagyon boldogok vagyunk. A szemlén a nagycsoport mutatkozott be, de a kicsik is nagyon ügyesek. A nyár folyamán több fellépésünk is lesz a határon túl és idehaza is. A táncosok közül huszonöten részt vesznek a monostori néptánctáborban, ahol szintén sok újdonságot tanulnak majd. A csoportnak egyébként a Tarka Lepkék nevet adtuk, és a helybéli Piros Tulipán Környezetvédő és Hagyományápoló Egyesület keretében működik. Az egyesületben a gyerekekkel verselni, énekelni is tanulunk, és attól függően, hogy milyen eseményre, rendezvényre készülünk, olyan műsort állítunk össze – magyarázta Bacsó Elvira.