2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Vettel újra a pontverseny élén

Vettel a bokszban (Fotó: Beta/AP)

Vettel a bokszban (Fotó: Beta/AP)

Hosszúra nyúlt már a Ferrari sikertelenségi sorozata Montrealban, ezt tudta a hétvégi Kanadai Nagydíjon megszakítani Sebastian Vettel a kissé váratlan, domináns győzelmével.

Az edzéseken mutatott jó tempójával Max Verstappen élesztette fel azt a reményt, hogy a Red Bull ezen a monacóitól nagyon eltérő pályán is gyors lehet, aztán az időmérőn mégis Vettel és Valtteri Bottas vívtak csatát a rajtelsőségért, amelyet a német tudott megszerezni.

A Kanadai Nagydíj sajátossága, hogy valamilyen esemény vagy váratlan fordulat miatt általában emlékezetes futamot produkálnak, egyszer azonban itt is el kellett jönnie a kivételnek, és ennek történetesen ezen a hétvégén érkezett el az ideje. Vettel végig érinthetetlen volt, a vezetést a kezéből egyetlen pillanatra sem kiadva nyert Kanadában 2013 után másodszor, mögötte pedig Bottas és Verstappen értek még fel a dobogóra. Daniel Ricciardo a bokszkiállások során vette el a negyedik helyet Lewis Hamiltontól, aki a pálya specialistájaként és hatszoros győzteseként meglepően gyenge hétvégét fogott ki, és először fordult vele elő, hogy nem állt itt fel a dobogóra, amikor célba ért. A Mercedesnek nem feküdt a Pirelli leglágyabb gumikeveréke, és az sem segítette őket, hogy késnek az eredetileg ide szánt motorfejlesztéssel.

A Ferrari pole-t legutóbb 2001-ben, győzelmet pedig 2004-ben ünnepelhetett Montrealban még Michael Schumacherrel, ezeknek a hosszú várakozásoknak vetett véget diadalával Vettel, aki egyetlen ponttal vissza is vette a vezetést Hamiltontól a bajnoki tabellán.

A futam legemlékezetesebb pillanata az első körben történt baleset volt, amely során Brendon Hartley Toro Rossója a levegőbe emelkedett a Lance Stroll-lal való ütközés során. A Williams pilótájának hazai közönsége, Hartley-nak pedig veszélyben lévő ülése miatt jött rosszkor ez a balszerencsés bukás. A Red Bullnak ugyanis nem titkolt szándéka, hogy lecserélje a várakozások alatt teljesítő új-zélandit, helyére pedig Lando Norrist szeretnék megszerezni a fiókcsapatba, akit a feltörekvő generáció legjobbjának tartanak, és aki jelenleg is vezeti a Formula–2 összesítettjét. Norris azonban a McLaren pilótaprogramjának tagja, a wokingiakat pedig egyelőre nem sikerült rávenni, hogy lemondjanak egyik legértékesebb kincsükről…

A Kanadai Nagydíj végeredménye: 1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:28:31,377, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +7,3 másodperc hátrány, 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) +8,3, 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +20,8, 5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +21,5, 6. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +27,1, 7. Nico Hülkenberg (német, Renault) +1 kör, 8. Carlos Sainz (spanyol, Renault) +1 kör, 9. Esteban Ocon (francia, Force India) +1 kör, 10. Charles Leclerc (monacói, Sauber) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vettel 121 pont, 2. Hamilton 120, 3. Bottas 86, 4. Ricciardo 84, 5. Räikkönen 68, 6. Verstappen 50, 7. Alonso 32, 8. Hülkenberg 32, 9. Sainz 24, 10. Magnussen 19 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 206 pont, 2. Ferrari 189, 3. Red Bull 134, 4. Renault 56, 5. McLaren 40, 6. Force India 28, 7. Toro Rosso 19, 8. Haas 19, 9. Sauber 12, 10. Williams 4.