2024. április 26., péntek

A 36. vitrázs

A kelebiai templomban felszentelték a Romzsa Tódor püspököt ábrázoló színes üvegablakot

A vasárnapi szentmise keretében szentelték fel a kelebiai Apostolok Hitvallása templom 36. vitrázsát, amellyel a Kárpátalján élő és vértanúhalált halt Boldog Romzsa Tódor püspöknek állítottak emléket. Ft. Paskó Csaba plébános évekkel ezelőtt elkezdte vitrázsokra cserélni a templom üvegablakait. Mint a szentmisén elmondta, A szentek köztünk élnek címmel alakították ki a templom eddigi színes üvegablakait, amelyek a XX. illetve a XXI. század szentjeit ábrázolják. Csaba atya szándékai szerint a következő vitrázst Brenner Jánosnak szentelik majd.

Ft. Makláry Ákos görögkatolikus pap szentelte fel és áldotta meg az új vitrázst (Kabók Erika felvétele)

Ft. Makláry Ákos görögkatolikus pap szentelte fel és áldotta meg az új vitrázst (Kabók Erika felvétele)

A színes üvegablakok művészi kidolgozását ezúttal is, mint korábban, dr. Papp Zsuzsanna szabadkai restaurátor készítette, és a szabadkai székhelyű MK Tiffany cég kivitelezte.

– Ezek a művészi alkotások növelik a templom értékét, de mit ér az orgona, a vitrázsok, a kőtemplom, ha nincs élő hívőközösség. A kelebiai templomban van élő hívőközösség. Olyan templom ez, ahol szinte minden vasárnapra jut egy keresztelő – mondta ft. Paskó Csaba, a kelebiai templom plébánosa.

Az ünnepi szentmisét ft. Makláry Ákos görökatolikus pap, a Keresztény Értelmiségi Szövetség elnöke celebrálta. Mint mondta, Romzsa Tódor kárpátaljai görögkatolikus püspök volt, aki a második világháború idején halt meg. A szovjet hatalom üldözte a keresztényeket, de különösen a görögkatolikusokat. Hitehagyottaknak tartották őket, és rá akarták venni arra, hogy térjenek vissza az ortodox vallásra. Romzsa Tódor püspök védte a híveit, és védte a nemzetiségeket is.

Hét nyelven beszélt. 1947-ben el akarták tenni láb alól. A terv megszületett: lovas kocsin ment hazafelé, amikor szándékosan belehajtott a kocsijába egy kamion. A kocsis meghalt, a püspököt pedig súlyos sérülésekkel a munkácsi kórházba szállították. Itt Teofília nőver éjjel-nappal a püspök ágya mellett ült, vigyázott rá, ám egyszer kicsalták és távollétében egy halált okozó méreginjekcióval megölték – mondta ft. Makláty Ákos görögkatolikus pap. A gyilkossággal Teofília nővért vádolták meg, és 10 évre kényszermunkára küldték.

A vértanú püspököt II. János Pál pápa 2001-ben boldoggá avatta.

A kelebiai templom legújabb vitrázsát görögkatolikus rítusban áldotta meg Ákos atya, majd a szentmise végén ugyancsak görögkatolikus szertartás szerint kért áldást a templomra és a hívekre.

Az ünnepi szentmisére zsúfolásig megtelt a templom. Jelen voltak a dunakeszi keresztények is, akiknek az adományából készült el a Boldog Romzsa Tódor püspök emlékének szentelt vitrázs.