2024. április 26., péntek

Györe bravúros győzelme

Györe László ismét abban a formában teniszezik, mint amikor nem ismert lehetetlent, és a legrosszabb helyzetekből is fordítani tudott. A zentai játékos tegnap a cseh Prostějovban két játszmában múlta felül a ranglistán 78. argentin Guido Pellát, és ma az elődöntőben Guillermo García López és Federico Gaio meccsének továbbjutójával találkozik. Györe az első szettben majdnem leadta az 5:2-t, de még breakelt egyet a vezetésért, a másodikban pedig ő volt 2:5-ös hátrányban, de ekkor zsinórban öt játékot nyert.

Simona Halep megőrizte világelsőségét (fotó:Beta/AP)

Simona Halep megőrizte világelsőségét (fotó:Beta/AP)

Noha a végeredmény megfelel a papírformának, mégis azt állíthatjuk, hogy Rafael Nadal és Diego Schwartzman negyeddöntős meccse a Roland Garroson az a tipikus eset volt, amikor az esőszünet és a küzdelem elnapolása az egyik felet segítette. Ez esetben a címvédő Nadalnak jött jól, hogy a meccset nem lehetett szerdán befejezni. Az első esőszünetig ugyanis az argentin fantasztikusan küzdött, és habár maga is háromszor leadta az adogatást, ötször nyerte el neves ellenfele kezdőütését, és 6:4, 3:2-re vezetett. Szerdán este még három játék erejéig visszatértek, ekkor azonban Schwartzman lendülete már tovatűnt, Nadal két breakkel 5:3-ra fordított, tegnap pedig a déli órákban bekövetkezett folytatáson világelsőhöz méltó játékkal robogott be az elődöntőbe.

A másik félbeszakított meccsen a két egyszeres Grand Slam-győztes, Marin Čilić és Juan Martín del Potro játszottak. A horvát a hagyománnyal is szemben találta magát, hisz korábbi 12 meccsükből az argentin 10-et nyert meg, Čilić pedig legutóbb hét éve diadalmaskodott. Most sem nyert, így ma Nadal–Del Potro és a Thiem–Cecchinato találkozóval rendezik meg az elődöntőt. Rafa 9:5-re vezet az argentin ellen, az osztrák és az olasz pedig még nem játszottak.

Női egyesben a román Simona Halep az első döntős, ami harmadik zárómeccse lesz a nagy tornákon, és eleve esélyesnek nevezhetjük az első trófeára, akár Sloane Stephens, akár Madison Keys jutott tovább a másik ágon. Halep tegnap végig jól játszott a spanyol Garbiñe Muguruza ellen, és a győzelemmel megtartotta a ranglista első helyét is.