2024. április 20., szombat

Nyugat-bácskai körúton a Szabadság című színpadi játék

A Brestyánszki Boros Rozália által írt Szabadság című, Arany és Petőfi barátságának két évét bemutató színpadi játékban Tóth Péter Lóránt alakítja Petőfi Sándor karakterét, Kálló Béla Arany János és mindenki más ,,bőrébe bújik”.

Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt (Lukács Melinda felvétele)

Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt (Lukács Melinda felvétele)

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megvalósult előadássorozatot nyolc nyugat-bácskai helyszínen is bemutatják, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a zombori Szórványközpont, továbbá a településenkénti házigazdák szervezőinek a közreműködésével.

Bácskertesen (Kupuszinán) a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben június 14-én 19 órai kezdettel mutatják be Tóth Péter Lóránt és Kálló Béla Szabadság című, Arany és Petőfi barátságának két évét bemutató színpadi játékát Őrszálláson, az Ady Endre Művelődési Egyesület székházában pedig június 15-én 20 órára várják az érdeklődőket.

Szilágyin a József Attila Művelődési Egyesületben lép fel június 16-án, 20 órai kezdettel Tóth Péter Lóránt és Kálló Béla. Gomboson az Arany János MME-be június 17-én 19 órára várják a látogatókat, Doroszlón pedig a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben június 18-án 20 órakor mutatja be az előadást Tóth Péter Lóránt és Kálló Béla.

Csonoplyán, A szórakoztató szóra késztető anyanyelvi tábor keretében minden érdeklődő számára nyilvánosan, a művelődési egyesület termében látható majd a színpadi játék június 25-én 15 órakor. Bezdánban a helyi közösség nagytermében várják az érdeklődőket június 26-án 18.30 órakor. Veprődön a Kossuth Lajos Művelődési Egyesület ad helyet az előadásnak június 27-én 20 órai kezdettel.

A színpadi játék főszereplői Arany és Petőfi, akik a szabadságharc két évében mélyítették el a barátságukat. Az előadás a szabadságharc eseményeit, történelmi hőseit, a helyszíneket, Arany és Petőfi kapcsolatán keresztül, az ő szemükkel figyelve, a kor szellemiségét megidézve, költészetükön és életükön átszűrve követi és jeleníti meg. A rendhagyó előadásra a belépés valamennyi helyszínen ingyenes, mindenkit szeretettel hívnak és várnak a szervezők.